La o sută de ani de la abdicarea ultimului țar al Rusiei, în grădina publică din Simferopol, capitala Crimeii, a fost anunțat un miracol.
Un bust al țarului Nicolae al II-lea, amplasat într-o grădină publică din Simferopol, capitala Crimeii, a provocat o vâlvă imensă în ultimele zile. Natalia Poklonskaya, deputată în Duma Federală și fostă procuroare a Crimeii, este convinsă că din ochii de bronz ai țarului curg lacrimi de mir. Ea a reușit să mobilizeze în ancheta asa mistică atât autoriățile judiciare din Crimeea cât și Biserica ortodoxă, singura competentă în miracole.
Natalia Poklonskaya, pe când era procuroare în Crimeea
„Este cu adevărat vorba de o minune pe care nimeni, nici măcar oamenii de știință nu o vor putea explica”, a declarat tânăra deputată pentru canalul Tsargrad, atribuind acest fenoment supranatural împlinirii unui veac de la revoluția din februarie 1917, care a dus la abdicarea forțată a ultimului Romanov, deschizând drumul spre revoluția bolșevică din octombrie.
Țarul Nicolae al II-lea și întreaga sa familie ucisă de bolșevici au fost canonizați în august 2000.
„Țarul ne ajută. El și familia sa au murit pentru ca noi să facem din Rusia o națiune mare și prosperă. Trebuie să luăm exemplu de la ei”, spune Poklonskaya, citată de corespondentul Le Figaro.
În anii 1920, la sfârșitul războiului civil, fenomenul icoanelor care plâng a fost foarte frecvent în Uniunea Sovietică, apoi s-a rărit fără a dispărea însă cu totul.
În 2001, de pildă, o tânără din regiunea moscovită Klin a descoperit că toate icoanele din apartamentul său plâng, atrâgând curiozitatea pelerinilor.
Acum câteva zile, pe 5 martie, primarul din Svetlogorsk, în regiunea Sankt Petersburg, a declarat că a văzut lacrimi curgând pe obrajii statuii lui Lenin din oraș.
În ceea ce privește bustul țarului Nicolae al II-lea, acesta a fost ridicat în toamna lui 2016, la doi ani și jumătate de la anexarea Crimeii, în apropierea unei biserici învecinate cu parchetul regional, care a finanțat o parte din lucrări.
Potrivit Nataliei Poklonskaya, după ce s-a aflat de miracol, oamenii au început să vină și să sărute statuia.
Părintele Alexei, de la biserica din apropiere, susține că și alte icoane au început să plângă în Crimeea. „Bustul suveranului a început să strălucească după o ploaie și mirosul de mir a devenit foarte puternic, iar păsărelele din mestecenii din jur au început să cânte.”
Arhiepiscopia Crimeii a înființat o comisie alcătuită din cinci preoți însărcinați să cerceteze realitatea minunii. Marți, 7 februarie, aceasta a anunțat că în momentul vizitei la fața locului „nu a descoperit urme de mir”, nici pe bustul țarului, nici pe icoane.
Totuși, experții i-au recomandat părintelui Alexei să „continue supravegherea și, în cazul apariției urmelor, să informeze imediat arhiepiscopia și comisia”.