Bușoi, ATAC pe tema MILITARIZĂRII Institutului Cantacuzino: „Premierul Tudose e de un habarnism periculos”

Bușoi, ATAC pe tema MILITARIZĂRII Institutului Cantacuzino: „Premierul Tudose e de un habarnism periculos”

În opinia liderului PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, planul Cabinetului Tudose de a transforma Institutul „Cantacuzino” în cazarmă este „trist şi dramatic”. Liberalul precizează că afirmațiile prim-ministrului despre descoperirea de fonduri europene nesperate pentru finanţarea institutului „sunt de un habarnism periculos”.

„Declaraţiile premierului despre descoperirea de fonduri europene 'nesperate' pentru finanţarea activităţii Institutului 'Cantacuzino' sunt de un habarnism periculos. Cum trist şi dramatic este şi planul 'managerial' guvernamental de transformare a Institutului în cazarmă. Faptul că pe nimeni nu mai miră nimic şi nicio nenorocire a Guvernului nu mai atrage atenţia este pentru că guvernarea Dragnea a banalizat incompetenţa şi haosul. Institutul avea nevoie de un manager decent care să obţină autorizaţiile pe care le-a pierdut şi care să nu descopere fondurile europene în septembrie 2017, aşa cum le-a descoperit premierul Tudose”, susține Buşoi, într-un comunicat de presă.

El a precizat că timp de câţiva ani, de când Corina Creţu este comisar european, se puteau purta multe discuţii despre fonduri europene utile Institutului „Cantacuzino”, până să ajungă premierul Tudose la concluzia că „salvarea înseamnă militarizare”.

„Ideea vehiculată de guvernanţi că Institutul va relua producţia de vaccinuri este o mostră de umor involuntar: dacă există fonduri europene şi dacă poate fi reluată producţia de vaccinuri, de ce este nevoie de militarizare? Nenorocirile pe care Guvernul PSD le face în economie surclasează lejer prostiile pe care Executivul le produce aproape în orice alt domeniu şi, din acest motiv, 'rezolvarea' Institutului 'Cantacuzino' a ajuns să nu reprezinte mai mult decât una din seria de rele, care nu mai surprinde pe nimeni. Cu toate acestea, trebuie spus că militarizarea unei instituţii este o soluţie radicală şi exagerată şi nu garantează deloc nici eficienţa, nici transparenţa”, spune Bușoi, în documentul de presă.

Europarlamentarul liberal susține că pentru Institutul „Cantacuzino” sunt doar două soluţii: statul să îşi asume, anual, cumpărarea - eventual fără licitaţie, dacă este posibil din punct de vedere legal - a dozelor de vaccin antigripal şi să înceapă o campanie de vaccinare la începutul fiecărei toamne şi statul să facă un parteneriat public-privat cu un institut european important, precum Pasteur din Paris, sau cu una dintre multinaţionalele din domeniul farmaceutic pentru ca Institutul „Cantacuzino” să poată intra în competiţie pe piaţa vaccinurilor, măcar în zona central şi est-europeană.

În ședința de guvern din 23 august, premierul Mihai Tudose a solicitat miniștrilor Sănătăţii şi Apărării Naţionale să lanseze cât mai repede demersurile necesare pentru ca Institutul Cantacuzino să treacă în subordinea MApN.

Fostul ministru al Apărării, Adrian Țuțuianu, a spus că, dintr-o evaluare prealabilă, reiese că Institutul ar putea începe să producă vaccinuri în 2 ani, însă sunt necesare investiții din bugetul de stat de minimum 25 milioane de euro anual pentru dotări. Ministrul a susținut că banii există şi vor fi suplimentar faţă de cei 2% alocaţi din PIB pentru înzestrarea Armatei.

Premierul Mihai Tudose s-a dus, vineri, la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) pentru a discuta cu ministrul interimar al Apărării, Marcel Ciolacu, despre înzestrarea Armatei şi despre Institutul Cantacuzino, potrivit unor surse oficiale citate de News.ro.

Vizita lui Tudose la MApN are loc în contextul în care acesta a anunţat joi că a discutat cu comisarul european Corina Creţu despre situaţia Institutului Cantacuzino şi există o soluţie de finanţare în valoare de 100 de milioane euro pentru dotarea lui din fonduri europene. Şeful Executivului a precizat că soluţia transformării în unitate militară rămâne valabilă, însă există şi o „soluţie de finanţare, de100 de milioane euro din fonduri europene pentru utilarea la nivel de vârf a acestui institut”.

La rândul său, ministrul interimar al Apărării, Marcel Ciolacu, a afirmat că a discutat cu ministrul Sănătăţii pentru a elabora un act normativ în acest sens, care va fi prezentat în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.