Business as usual. Se pare că este o certitudine astăzi, România se află sub un atac hibrid cu origine în Est. Atacul acesta nu s-a încheiat odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
Business as usual. Cei mai mulți dintre decidenți politici români par a nu fi tras nicio concluzie
Atacul continuă și este posibil ca el să se intensifice în perioada următoare dacă vigilența instituțiilor Statului român, a partidelor și a organizațiilor politice și de ce nu a societății civile democratice nu se amplifică.
Ceea ce observăm însă este un fapt extrem de alarmant – cei mai mulți dintre decidenți politici români par a nu fi tras nicio concluzie din catastrofa imixtiunii în alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului 2024.
Semnalele sunt numeroase, dar cel mai important argument în sensul celor afirmate mi se pare faptul că atunci când partidele politice democratice, sub șocul momentului, păruseră a fi înțeles necesitatea identificării unui candidat comun, atunci când hotărâseră pentru calmarea societății românești după trauma anulării alegerilor că este necesară pentru România organizarea cât mai rapidă a unui nou tur de scrutin, aproape instantaneu entuziasmul a dispărut, el fiind repede înlocuit de lentoarea specifică luării deciziilor politice în România.
Business as usual. O asemenea incoerență mi se pare complet iresponsabilă
Și ce avem astăzi – avem eterna candidatură a Elenei Lasconi, apariția lui Nicușor Dan în acest peisaj și Crin Antonescu susținut de către PNL și UDMR în calitate de candidat al coaliției, dar în legătură cu a cărui candidatură PSD-ul pare a avea încă ezitări.
Mie personal o asemenea incoerență mi se pare complet iresponsabilă. Este ca și cum foarte mulți decidenți politici nu ar fi înțeles deloc ce ni se întâmplă, în primul rând nouă, dar și altor țări europene, din Croația în Polonia (rețeta aplicată în aceste două țări este identică cu cea aplicată României) sau de aici mai departe în Germania, Franța și extrem de vizibil în Austria.
Simplificând voi spune că cei mai mulți dintre oamenii politici români care aparțin partidelor pro-occidentale par astăzi a fi reintrat în același joc sectar și individualist în care se găseau în urmă cu câteva luni atacându-se mai mult sau mai puțin vizibil și apărându-și cu ferocitate interesele personale sau de grup.
Acești oameni nu au înțeles deloc gravitatea momentului
Este clar că acești oameni nu au înțeles deloc gravitatea momentului pe care România îl parcurge astăzi.
Într-un prim moment postelectoral partidele care constituie actuala coaliția păreau a avea o decizie consensuală - Crin Antonescu - acceptând că aceasta este singura personalitate pe care cea mai mare parte dintre electorii celor trei partide ar vota-o.
Să sperăm că ferm și rapid toate aceste partide vor susține asecată decizie în organele lor de conducere așa cum a făcut-o deja Partidul Național Liberal.