Preşedintele SUA George W. Bush l-a felicitat pe premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru introducerea cotei unice de impozitare, arătând că este puţin "invidios" şi că administraţia din Washington îşi propune să introducă un sistem asemănător în Codul Fiscal. "Îl felicit pe primul-ministru pentru cota de 16% şi sunt un pic invidios. Noi avem tot un asemenea obiectiv în ceea ce priveşte Codul nostru fiscal. A fost un lucru inteligent că aţi făcut asta. Aceste tipuri de politici vor aduce românilor un viitor strălucit", i-a spus Bush premierului Tăriceanu, la finalul discuţiei de vineri de la Palatul Victoria.
Totodată, el a mulţumit bucureştenilor pentru "răbdarea" dovedită în urma restricţiilor de securitate impuse de summit-ul NATO şi a prezentat scuze pentru eventuale inconveniente, arătând că organizarea acestei reuniuni a reprezentat "un semn bun" pentru România. "Aş vrea să felicit Guvernul şi pe dumneavoastră pentru găzduirea unui summit NATO de succes. Nu este uşor să găzduieşti atâtea automobile, bodyguard, lideri mondiali, dar aţi făcut-o. Aţi organizat bine şi toată lumea a fost foarte impresionată. Aş vrea să mulţumesc bucureştenilor pentru răbdare şi scuzele mele pentru inconveniente. A fost un bun semn pentru ţara dvs că a găzduit un asemenea summit, de succes", i-a spus bush premierul Tăriceanu.
La rândul său şeful Guvernului i-a mulţumit preşedintelui SUA George W. Bush pentru încrederea acordată României de a organiza summit-ul NATO la Bucureşti.
"I-am mulţumit preşedintelui american pentru încrederea pe care a arătat-o României pentru organizarea acestui summit NATO la Bucureşti. Organizarea reuniunii la Bucureşti este un lucru simbolic care face parte dintr-un proiect, dintr-o viziune mai amplă, aceea de a întări, de a unifica Europa după căderea Cortinei de Fier, de a întări flancul estic şi sud-estic al Alianţei, începând de la Marea Baltică până la Marea Neagră şi Marea Mediterană. În acest sens trebuie interpretate aderările Croaţiei şi Albaniei la NATO şi sperăm că şi în curând ale Macedoniei, precum şi declaraţia în favoarea Georgiei şi Ucrainei", a spus Tăriceanu, la finalul discuţiei cu liderul american.
Investiţii americane: Tăriceanu s-a dat bine pe lângă Bush Tăriceanu s-a referit în discuţia cu Bush la investiţia Ford de la Automobile Craiova, arătând importanţa acesteia pentru economia românească.
"I-am spus preşedintelui Bush că nutresc de multă vreme o ambiţie, o speranţă, un vis, o dorinţă puternică şi anume de a vedea o investiţie industrială puternică în România care va fi elementul care va genera interesul nostru comun, interesele noastre comune şi va consolida parteneriatul strategic între SUA şi România. E vorba de Ford, bineînţeles, şi vreau să înţelegeţi că având interese comune, având interese americane în România, eu mă simt mai bine protejat ca român şi, ca prim-ministru al ţării, simt că România va fi mai bine protejată în viitor", a spus Tăriceanu la finalul discuţiei cu liderul american", a spus Tăriceanu.
Cei doi oficiali au discutat şi despre înfiinţarea un sistem de burse în învăţământ pentru studenţi români, acordate printr-o fundaţie care să beneficieze de finanţare americană, fondul iniţial fiind de 150 milioane dolari.
Problema vizelor va fi abordată mai transparent
Preşedintele SUA George W. Bush l-a asigurat pe premierul Tăriceanu că partea americană va încerca să rezolva problema vizelor pentru românii care doresc să intre pe teritoriul Statelor Unite, într-un mod mai transparent în care să fie explicate clar motivele pentru care se refuză acordarea acestora.
Problema vizelor pentru cetăţenii români care doresc să intre pe teritoriul Statelor Unite a fost discutată şi la întâlnirea de miercuri dintre George W. Bush şi preşedintele Traian Băsescu, liderul american arătând atunci că înţelege frustrarea românilor în ceea ce priveşte vizele şi că autorităţile de la Washington vor colabora pentru îmbunătăţirea legii.
Citiţi şi: A plecat Bush ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:45