Bursa de la Tokyo a închis şedinţa de luni, 4 martie, în creștere, peste pragul psihologic de 40.000 de puncte, pentru prima dată în istorie. Tendința de creștere a fsot dată de reforma guvernanţei companiilor japoneze precum şi de avansul acţiunilor companiilor de tehnologie.
Bursa de la Tokyo a depășit, în ședința de luni, 4 martie, pragul de 40.000 de puncte Este pentru prima oară în istoria pieței nipone de capital. Acest lucru se datorează reformei guvernanţei companiilor japoneze precum şi avansului acţiunilor companiilor de tehnologie, informează Reuters.
Bursa de la Tokyo, pe trend ascendent
Indicele principal Nikkei 225 a terminat şedinţa de luni, 4 martie, în creştere cu 0,5%, atingând valoarea de 40.109,23 puncte. De menționat că în cursul şedinţei creșterea a atins și valoarea de 40.314,64 puncte, un nou record intraday.
Acţiunile companiilor de tehnologie, cotate pe Bursa de la Tokyo, au fost impulsionate de valorile record ale indicilor bursieri americani. S&P 500 şi Nasdaq au închis şedinţa de vineri la valori record. Astfel, acţiunile producătorului japonez de echipamente de testare a cipurilor Advantest au crescut luni cu 3,9%. De asemenea, acţiunile producătorului de echipamente pentru cipuri Tokyo Electron au crescut cu 2,7%.
Indicele Nikkei a crescut cu 20% de la începutul anului, depăşind luna trecută maximumul istoric care data din decembrie 1989. Pe parcursul anului 2023, a înregistrat un salt de 28%, cea mai bună performanţă anuală din ultimii 10 ani, la Bursa de la Tokyo.
Investitorii externi par cei mai interesați de achiziția acțiunilor japoneze şi mulţi investesc având în vedere o perspectivă pe termen mediu și lung. Masahiro Ichikawa, analist la Sumitomo Mitsui DS Asset Management crede că Bursa de la Tokyo va continua să crească.
Experții se așteaptă la noi creșteri
BlackRock Inc, cel mai mare manager de active din lume, şi Amundi Asset Management, cel mai mare manager de fonduri din Europa, se aşteaptă la noi impulsuri pe Bursa de la Tokyo. În opinia lor, majorarea veniturilor și modificările aduse guvernanţei companiilor japoneze sunt de natură să influențeze piața în sus.
Datele publicate arată că încrederea în mediul de afaceri din Japonia se îmbunătăţeşte. Cheltuielile de capital pentru bunuri au crescut în ultimul trimestru, din 2023. În paralel, Guvernul de la Tokyo se gândeşte să anunţe în mod oficial că deflaţia s-a încheiat, a dezvăluit agenţia de presă Kyodo.
Bursa de la București a deschis pe creștere
În acest context, trebuie spus că și Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere şedinţa de luni. Rulajul se cifra la 1,796 miliarde de lei (361,39 milioane euro) după 50 de minute de la debutul tranzacţiilor. Indicele principal BET înregistra o apreciere de 0,21%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o creştere de 0,20%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,19%, la Bursa de Valori. Reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 0,03%. Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe minus cu 0,05%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a câştigat 0,45%.
Cele mai mari creşteri le înregistrau Compania Energopetrol (+14,81%), Electroargeş (+10,8%) şi Prebet SA Aiud (+7,83%). Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile CMCM SA Constanţa (-14,93%), Societatea de Construcţii Napoca (-14,88%) şi Condmag (-14,29%).