Bursa de la BUCUREȘTI a fost făcută KO în decembrie de GUVERN

Bursa de la BUCUREȘTI a fost făcută KO în decembrie de GUVERN

Trendul puternic descrescător al Bursei de Valori București - BVB a fost declanşat pe 19 decembrie 2018, când au apărut informaţii referitoare la taxarea suplimentară pe sectoarele bancar, energie şi telecomunicaţii, şi modificarea Pilonului II, moment în care indicele de referinţă BET a scăzut cu 11,21%, ştergând într-o singura zi toată creşterea înregistrată până atunci în tot anul 2018 de piaţa de capital locală.

BVB a încheiat anul 2018 cu o scădere de 4,77% a indicelui BET, principalul indice al pieţei de capital locale care include cele mai tranzacţionate 15 companii, conform unui comunicat al BVB.

"Piaţa de capital din Romania a încheiat anul trecut în teritoriu negativ după ce indicele BET a scăzut cu 4,77%, punând astfel capăt unui şir de şase ani consecutivi de creştere susţinută. Indicele BET-TR, care include şi dividendele, a reuşit totuşi să rămână pozitiv, cu un plus de 4,3%, ceea ce - având în vedere condiţiile de piaţă la finalul anului 2018 - poate fi considerată o performanţă notabilă", a declarat Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

 

În comunicat se menţionează că între valorile existente anterior acestei date, respectiv 18 decembrie, şi ultima şedinţă de tranzacţionare din 2018, respectiv 31 decembrie, indicele principal al pieţei de capital înregistra o scădere de 12%.

La finalul anului trecut, doar cei doi indici de tip total return, care includ şi dividendele, au reuşit să se menţină în teritoriu pozitiv. Indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET, a înregistrat cel mai mare avans.

"Investitorii au nevoie de predictibilitate legislativă pentru a evalua corect oportunităţile oferite de piaţa de capital, mediul în care activează companii româneşti ce reprezintă valoric aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al României. Tocmai de aceea investitorii urmăresc cu deosebită atenţie acţiunile decidenţilor politici ce influenţează mediul economic şi evoluţia companiilor listate", a afirmat Adrian Tănase, CEO al BVB.

Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni a crescut anul trecut cu 5,4% în echivalent lei şi a depăşit 45 de milioane de lei (circa 10 milioane euro) pe parcursul anului 2018, timp în care valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 1,8% şi a ajuns la aproape 14 miliarde de lei (circa 3 miliarde de euro).

Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a fost de 18 miliarde de euro la finalul anului trecut, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a fost de 30 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare a anului 2018.

Ne puteți urmări și pe Google News