Bursele asiatice se aflau luni în cădere liberă, urmând degringolada piețelor mondiale, minate de neliniștile legate de starea de sănătate a economiei chineze și de conjunctura mondială.
După ce bursele din întreaga lume au cunoscut săptămâna trecută căderi spectaculoase, piețele asiatice au luat-o și ele la vale luni. Bursa din Tokyo a închis la - 4,61%, în vreme ce Bursa din Shanghai s-a prăbușit până la - 8,5%, iar cea din Shentzen, la - 7,7%.
În siajul lor, Hong Kong a căzut cu 4,6%, iar Taiwanul cu 7,46%, cea mai mare cădere din istoria sa. Bursa din Seul se afla la aproape - 2%.
Și Bursa din Sydney a închis la - 4,09%, nivelul cel mai de jos din ultimii doi ani.
Investitorii sunt îngrijorați de conjunctura mondială în ansamblul ei, la începutul unei săptămâni în care urmează să fie date publicității multe date statistice în Statele Unite și Europa.
Însă în centrul preocupărilor rămâne China, unde informațiile despre contraperformanțele economice se țin lanț, arătând că a doua economie a lumii dă semne grave de oboseală.
Eval Lucas, broker la IG Markets, a comentat pentru L’Express:
„Avem astăzi toate ingredientele pentru a asista la cea mai rea zi pe piețele mondiale din ultimii cinci ani. Reacțiile piețelor asiatice reflectă sentimentul investitorilor și convingerea lor că o cădere brutală a economiei chineze este inevitabilă.”
Un indicator manufacturier de referință publicat vineri în China a căzut la nivelul cel mai de jos din ultimii șase ani, semnalând o violentă contracție a activității manufacturiere în luna august. Drept urmare, piețele chineze și-au accentuat căderea. Bursa din Shanghai s-a prăbușit cu 11,5% pe ansamblul săptămânii trecute.
Dornic să liniștească piețele, duminică Beijingul a anunțat că uriașul fond de pensii chinez va autoriza investirea unei părți din activele sale colosale în bursele locale. Însă, în mod evident, anunțul nu a reușit să îi calmeze pe investitorii chinezi, majoritatea particulari și mici acționari.
În realitate, toată lumea se teme de o „bulă”: înainte de prăbușirea de la jumătatea lunii iunie, Bursa din Shanghai s-a volatilizat cu 150% într-un an, pe fondul datoriei chineze și total independent de evoluția economică.
Lovită în plin de noua degrigoladă, bursele europene au deschis luni dimineața pe minus. La orele 9, Parisul afișa - 3,57%, Londra - 2,50%, Frankfurt - 3,15%, Milano - 3,62%.