Burkina Faso atacă Statele Unite: Poliția americană are un „rasism sistemic”

Organizația pentru Drepturile Omului a ONU a decis să organizeze miercuri o dezbatere urgentă privind acuzațiile legate de „rasismul sistemic, brutalitatea poliției și violența împotriva protestelor pașnice” din SUA și alte țări.

Decizia Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU a fost luată în urma unei solicitări formulate săptămâna trecută de Burkina Faso, în numele țărilor africane, ca răspuns la moartea lui George Floyd, un afro-american de 47 de ani, pe 25 mai, în timp ce era imobilizat de poliție.

Moartea lui Floyd a fost scânteia care a declanșat ample mișcări de protest pe tot cuprinsul Statelor Unite și în lume.

„Considerăm că este momentul de a discuta cu adevărat această chestiune, după cum s-a văzut cu demonstrațiile din toată Europa, inclusiv aici, la Geneva”, a declarat Elisabeth Tichy-Fisslberger, ambasadoarea Austriei care este actuala președintă a Consiliului.

„Acesta este un subiect în care nu este vorba doar de o singură țară, este mai mult decât atât”, a spus ea, citată de AP.

Țările africane ar putea pregăti o rezoluție care să fie examinată cu ocazia dezbaterii, a precizat oficialul austriac.

Statele Unite nu fac parte din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, care cuprinde 47 de țări. Washingtonul s-a retras acuym doi ani, afirmând că organizația aduce prejudicii aliatului său, Israelul.

Misiunea americană de la Geneva nu a făcut nici un comentariu după decizia Consiliului, dar, săptămâna trecută, ea a dat publicității o declarație în care denunța „moartea absurdă a lui George Floyd” și afirma că justiția și transparența sunt „valori fundamentale” ale Statelor Unite.

În solicitarea dezbaterii, la inițiativa Burkina Faso, grupul țărilor africane arată în scrisoare: „Din nefericire, moartea lui George Floyd nu este un incident izolat. Numărul de cazuri anterioare de persoane neînarmate de origine africană care au suferit aceeași soartă din cauza violenței necontrolate a poliției sunt sumedenie.”

Indignarea provocată de decesul lui George Floyd subliniază importanța pentru Consiliul Drepturilor Omului al ONU de a discuta aceste chestiuni, mai arată scrisoarea, notând că 600 de grupări de activiști și de apropiați ai victimelor au cerut săptămâna trecută organizarea unei sesiuni extraordinare.