Editura Evenimentul si Capital

Bunicii i-au crescut, dar tinerii uită de ei

Bunicii, puterea și iubirea noastră
Autor: | | 1 Comentarii | 572 Vizualizari

Bunicii nu sunt o prioritate… Tinerii români consideră singurătatea una dintre cele mai grele poveri ale bătrâneții, însă doar 23% dintre ei își vizitează săptămânal bunicii, arată un studiu al Fundației Principesa Margareta. 3 din 5 dintre români au fost crescuți de bunici.

Buncii rămân din ce în ce mai singuri. Plecarea tinerilor la studii sau la muncă în orașe sau țări îndepărtate de locurile natale, precum și lipsa unui sistem de îngrijire bine pus la punct transformă România într-o țară a bătrânilor singuri, nevoiți să se descurce pe cont propriu, conform unui studiu recent dat publicității de Fundația Principesa Margareta a României.

Cu toate că, pentru 64% dintre români, bunicii au avut un rol deosebit de important în creșterea și educarea lor, clasându-i cel puțin pe aceeași poziție cu părinții, aproape jumătate dintre aceștia nu reușesc să le aline bunicilor singurătatea măcar o dată pe lună, arată studiul realizat de fundație în luna septembrie 2016.

Vizita la bunici, maxim 2 ore pe lună. La telefon și mai puțin.

Distanța și lipsa timpului liber reprezintă principalul impediment pentru o relație mai bună cu bunicii. Mai mult de jumătate dintre români consideră singurătatea și bolile bătrâneții ca fiind principalele probleme pe care bunicii lor le întâmpină, iar 66% dintre ei sunt siguri că timpul petrecut cu familia este cea mai mare bucurie pe care o persoană în vârstă o poate avea. Totuși, invocând distanța și lipsa timpului liber, cei mai mulți dintre ei nu reușesc să își viziteze bunicii nici măcar o singură dată pe lună, iar, atunci când au loc, vizitele durează, în medie, 2 ore. Nici atunci când vorbim despre frecvența cu care își sună bunicii, lucrurile nu sunt mai încurajatoare, 75% dintre ei nereușind să ia legătura cu aceștia nici măcar o dată pe săptămână.

Doar 15% dintre respondenți reușesc să fie un sprijin real pentru bunicii lor, oferindu-le în mod constant ajutor practic, la treburile din casă sau ajutându-i cu vizitele la medic, și numai 10% dintre ei apelează la bunici atunci când au o problemă sau se preocupă de activitățile preferate ale acestora.

„Singurătatea vârstnicilor este o problemă care merită mai multă atenție din partea societății. Mai mult, sentimentul de inutilitate al bătrânilor reprezintă una dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă, cu riscuri nu doar pentru starea lor de spirit, așa cum am putea crede, ci și pentru sănătatea lor fizică. După o viață întreagă în care s-au dedicat creșterii copiilor, apoi nepoților, plecarea acestora și excluderea treptată din viața lor este o lovitură extrem de puternică pentru ei, declară Mugurel Mărgărit Enescu, Directorul Executiv al Fundației Principesa Margareta a României.

Bunicii, un model de bunătate, putere și iubire

78% dintre tineri și-ar dori să își vadă sau să își audă mai des bunicii, aceștia rămânând pentru ei un model de bunătate, putere și iubire. Printre celelalte trăsături de caracter pe care românii le apreciază la bunicii lor, s-au menționat în număr mare experiența, blândețea, simplitatea și puterea lor de muncă.

„De cele mai multe ori nu ne dăm seama cât de simplu este să ușurezi traiul unei persoane vârstnice. O vizită neașteptată sau un telefon, sprijin la activitățile la care întâmpină dificultăți și implicarea lor în viața noastră – sunt lucruri atât de simple, dar extrem de valoroase pe care noi, cei care încă avem bucuria de a avea bunici în viață, le putem face. Sărbătorirea unei zile a bunicilor, așa cum există una a mamei sau a copilului, ne-ar aduce pe toți mai aproape și ne-ar face să ne gândim la oamenii datorită cărora suntem astăzi unde suntem.”, a concluzionat Mugurel Mărgărit Enescu.

O noua RASTURNARE de situatie in cazul lui Radu Mazare! Fratele sau a facut DEZVALUIREA ZILEI

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI