Bunicii tind să comită greșeli în relația cu nepoții. Fără să vrea, din prea multă dragoste, apare riscul unor vorbe sau acțiuni care pot să afecteze pe termen lung. Și totul pleacă de la entuziasmul pe care fiecare om îl simte atunci când știe că va întra într-o nouă etapă a vieții.
Nu e ușoară ipostaza de bunic, iar modul în care debutezi în această relație poate să influențeze dinamica relațiilor din familie. În ultimii ani, în SUA, structura familială s-a modificat, după cum arată statisticile. Astfel, 40% dintre nou-născuți vin pe lume aduși de mame ce nu sunt căsătorite. De asemenea, aporoximativ 2,6 milioane de adulți din comunitatea LGBTQ devin părinți înainte de-a împlini 18 ani. Astfel, unii copii care au mai multe perechi de bunici, pentru că și cei vitregi fac parte din viața lor.
Bunicii ar trebui să evite greșeli uriașe, ce sunt comune în familii
Un număr impresionant, circa 2,3 milioane de copii, sunt crescuți doar de bunici. Pentru că părinții au decedat sau au diverse probleme cu legea și află în detenție.
Imaginea clasică, cea a bunicilor care merg în vizită, la un cuplu heterosexul, căsătorit, este depășită. Și a lăsat locul unei societăți mai complexe. Așa că, normele pe care le-au învățat bunicii s-ar putea să nu se mai aplice în ziua de azi. „Este dificil întotdeauna atunci când oamenii trebuie să joace roluri noi, cu care nu au fost învățați”, spune doctorul Karen Fingerman, profesor de Dezvoltare Umană și Științe Familiei la Universitatea din Texas Austin și director al Texas Aging and Longevity. Centru.
Așa că, în acest context al transformărilor, bunicii trebuie să evite mai multe greșeli. Una dintre ele este legată de negarea regulilor ce țin de parenting. Și pe care mulți părinți le aplică atunci când vine vorba despre creșterea copiilor. Bunicii ar putea spune „pe vremea noastră nu erau atâtea reguli și am trăit foarte bine”. Ceea ce reprezintă o greșeală.
Pe baza celor mai recente cercetări privind siguranța copiilor, Academia Americană de Pediatrie (AAP) și-a actualizat recomandările privind îngrijirea copiilor, de la pozițiile de somn până la hrănire. De exemplu, incidentele cu sindromul morții subite a sugarului au scăzut cu 50% în ultimii 20 de ani.
Neagrea informațiilor medicale, o practică des întâlnită
Părinții din ziua de astăzi primesc informații actualizate, la capitolul medical. Iar contrazicerea acestor sfaturi și diagnostice ale medicilor creează confuzie și stres.
Multe lucruri s-au schimbat, inclusiv cele ce țin de siguranța copiilor. Nu ar fi rău ca bunicii să urmeze un curs specializat pentru a se descurca în actuala realitate.
Orice proaspăt părinte este stresat și obosit. La fel ca și bebelușul lor. Sfaturile date de bunici pot fi percepute la fel ca și o critică, iar de aici situația poate deveni foarte tensionată. Sfatul specialiștilor este de a remarca mereu, câte un lucru pozitiv, pe care îl fac tinerii părinți, la fiecare vizită. În contrapartidă cu avalanșa de sfaturi care pot crea disconfort.
Bunicii nu trebuie să submineze autoritatea părinților, pentru că acest lucru este supărător. Impunerea cu discurs brutal are consecințe nefaste.
sursa: goodhousekeeping.com