În noua producţie Prima TV, vedeta este deopotrivă moderator şi profesor în arta vestimentară.
Noul reality-show de pe Prima TV, "Şcoala de Bune Maniere", va fi difuzat în fiecare marţi, de la ora 20.30. Emisiunea va aduce în faţa telespectatorilor opt concurente a căror calitate principală este lipsa de educaţie.
Andreea Raicu, împreună cu Oana Forţu (psiholog) şi Maria Lancor (profesoară de limba română), le va învăţa pe fete cum să se poarte, cum să comunice, reguli de bune maniere în societate, dar şi ce înseamnă arta vestimentară şi importanţa esteticii. Cea care va reuşi să acumuleze cele mai multe cunoştinţe şi să demonstreze că fostul comportament a fost îmbunătăţit va fi desemnată "Cea mai manierată elevă", ceea ce îi va aduce şi un premiu în valoare de 5.000 de euro.
Într-un interviu EVZ, Andreea Raicu povesteşte despre casting, probele la care vor fi supuse concurentele şi strategiile pe care le va aplica pentru ca elevele să o asculte.
"Preselecţia a durat aproape două luni" EVZ: Cum a apărut ideea "Şcolii de Bune Maniere"? Andreea Raicu: Trăim într-o societate în care imaginea contează foarte mult, drept care aspectul şi limbajul, verbal şi non-verbal, sunt extrem de importante. Prin această emisiune ne propunem să evidenţiem însemnătatea bunelor maniere în societatea în care trăim.
Cum le-aţi ales pe concurente? Preselecţia fetelor a durat aproape două luni. Fiecare participantă a avut de susţinut, iniţial, un test psihologic, apoi un interviu cu echipa de producţie. Le-am ales pe cele care s-au remarcat printr-un comportament rebel şi o atitudine ce se cerea "educată". Vulgaritatea, distanţa faţă de curtoazie, promiscuitatea, caracterul violent şi o pronunţată absenţă a feminităţii sunt "calităţile" care le-au recomandat pe cele opt "domnişoare", alese la final. Lor le este dedicată "şcoala de bune maniere" şi pentru cele asemenea lor s-a construit acest demers.
Ce îşi propune această producţie să transmită telespectatorilor? Proiectul se adresează tuturor celor care vor să se amuze urmărind nişte "experimente sociale". Este un program de divertisment cu o importantă componentă educativă. Publicul poate învăţa despre detaliile curtoaziei, despre evoluţia comportamentală, privindu-le pe cele opt concurente cum parcurg aceste învăţăminte. Surpriza o va constitui postura mea de îndrumător, cu care oamenii nu sunt obişnuiţi.
La ce probe vor fi supuse concurentele? Fiecare episod are câte o temă: mersul la muzeu, în vizită, la teatru, organizarea unui eveniment etc. Am pornit deci de la ABC-ul comportamentului manierat în societate, informaţii pe care, în mod normal, le primeşti din familie şi care mie sau ţie ni se par absolut fireşti, dar despre care aceste fete habar nu aveau. Mărturisesc că, în momentul în care am început pregătirea cu ele, am fost şocată de comportamentul lor şi am avut mari îndoieli în legătură cu capacitatea lor de a se mai potoli cât de cât. La maniere elegante aproape că nici n-am îndrăznit să mai sper.
Cum te simţi în postura de profesoară? Se dovedeşte dificil pentru fiecare dintre noi să interacţionăm cu oameni lipsiţi de orice respect pentru comportamentul civilizat. Şi atunci utilizăm fermitatea. Am încercat să mă impun în faţa acestor fete extrem de rebele, în speranţa că ele vor înţelege cât de importante sunt bunele maniere în societatea în care trăim şi cum se pot astfel de învăţăminte propaga prin exemplu personal. Înaintea fiecărui curs, îmi pregătesc un desfăşurător în care îmi ordonez informaţiile pe care doresc să le transmit.
Din punctul acesta de vedere n-am avut dificultăţi pentru că, în fond, trebuie să lucrez cu nişte cutume comportamentale pe care le uzitez zi de zi şi cu care sunt familiarizată din copilărie. Mi-a fost însă foarte greu să ţin piept comportamentului nărăvaş al elevelor. Între o persoană educată şi una needucată este imposibil să nu intervină divergenţe.
În plus, toate fetele sunt nişte rebele, ceea ce înseamnă că intră în "fişa lor de post" să nu se supună regulilor. Tocmai din aceste motive este foarte interesant de văzut cât rezistă fiecare.