Majoritatea cetăţenilor bulgari consideră ca salutară decizia UE de a sancţiona corupţia care, consideră ei, de afectează viaţa cotidiană şi le agravează sărăcia.
"Dacă fondurile trebuie să dispară în buzunare fără fund, atunci Bruxelles-ul să oprească acest lucru", consideră Boika Naidoneva, o cosmeticiană din Sofia, rezumând o idee larg răspândită în cel mai sărac stat membru al UE.
Aproape jumătate dintre bulgari (40%) sunt de acord cu sancţiunile pe care UE le exercită asupra ţării lor, (28%) cu o presiune fără blocarea fondurilor, în timp ce doar (16%) sunt de părere că lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei este "o problemă internă", potrivit unui sondaj realizat de curând de institutul Alpha Research.
Potrivit unei versiuni provizorii a raportului Comisiei Europene privind Bulgaria, care va fi dat publicităţii miercuri, Bruxelles-ul prevede blocarea a circa 600 de milioane de euro destinate Sofiei, în cadrul programului PHARE de reconstrucţie economică. Această sancţiune s-ar adăuga blocării deja anunţate a 365 de milioane de euro din mai multe programe de preaderare.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru dat publicităţii săptămâna trecută, 73 la sută din bulgari nu au încredere în Guvernul lor, iar 79 la sută nu au în Parlament. În schimb, 51 la sută din bulgari declară că au încredere în Comisia Europeană.
(21:10)