Bulgarii, frustraţi şi cu banii luaţi

Decizia Comisiei Europene de a-i retrage definitiv Bulgariei fonduri europene în valoare de 220 de milioane de euro, anunţată marţi, a provocat dezamăgirea şi frustrarea membrilor executivului de la Sofia.

În schimb, opoziţia a cerut demisia guvernului premierului Serghei Stanişev şi organizarea de alegeri anticipate, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Motivele invocate de Comisie pentru retragerea fondurilor au fost măsurile insuficiente luate de autorităţile bulgare pentru combaterea corupţiei. „Sunt foarte dezamăgită de decizia Bruxellesului. Am obţinut rezultate clare. Am făcut progrese evidente“, a declarat Meglena Plugchieva, vicepremier bulgar, responsabilă cu administrarea fondurilor europene. „Decizia este inadmisibilă“, a concluzionat aceasta. Premierul Stanişev a apreciat că decizia Comisiei este nedreaptă şi nu reflectă realitatea.

La rândul său, şi ministrul bulgar al afacerilor europene, Gergana Grancharova, şi-a exprimat dezamăgirea, precizând că aştepta „argumente concrete“ pentru o asemenea măsură.

Potrivit comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, care a susţinut acceptarea Bulgariei în Uniunea Europeană, oficialii de la Bruxelles nu au avut de ales, fiind confruntaţi cu nivelul ridicat al corupţiei din această ţară. „Gradul iregularităţilor şi riscul interferenţelor politice sunt foarte ridicate“, motiv pentru care Comisia Europeană a anunţat că îşi menţine decizia de a îngheţa şi restul de 580 de milioane de euro din fondurile europene de preaderare, a precizat comisarul european. „Regret această decizie“, a mai spus Olli Rehn, adăugând că executivul UE are „obligaţia de a proteja banii contribuabililor şi de a asigura buna gestionare a fondurilor“.