Bulgarii, chemaţi acasă

Bulgarii, chemaţi acasă

Sofia ademeneşte emigranţii pentru a combate criza forţei de muncă.

Premierul Serghei Stanişev a anunţat, marţi, că guvernul bulgar vrea să încurajeze revenirea în ţară a emigranţilor, în încercarea de a acoperi deficitul de lucrători calificaţi. Problema, specifică şi altor noi state membre UE, printre care România şi Polonia, e vizibilă în sectoarele importante ale economiei, confruntate cu „o penurie a forţei de muncă“.

Bulgaria număra în 1989 nouă milioane de locuitori, dar populaţia a scăzut la 7,7 milioane de locuitori, din cauza emigrării masive. Potrivit ministrului afacerilor sociale, Emilia Maslarova, 500.000 de bulgari trăiesc în celelalte ţări ale UE, 200.000 în SUA, 45.000 în Canada, 20.000 în Australia şi un număr similar în Africa de Sud.   În ultimii doi ani s-a constatat însă o scădere a emigraţiei cu 400%, în special în rândul tinerilor cu înaltă calificare, care au profitat de majorarea salariilor în ţară, potrivit politologului bulgar Kolio Kolev, citat de AFP. Atenţie pentru studenţi

Cel mai important deficit de forţă de muncă se înregistrează în construcţii, turism, agricultură, informatică şi servicii. Oficialii bulgari au avertizat chiar că problema mâinii de lucru riscă să blocheze utilizarea fondurilor UE. Potrivit oamenilor de afaceri, situaţia va fi agravată şi de apariţia a mii de locuri de muncă în cadrul unor mari proiecte precum viitoarea centrală nucleară de la Belene sau secţiunea bulgară a oleoductului Burgas- Alexandroupolis, între Marea Neagră şi Marea Egee.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deocamdată, Stanişev a cerut acordarea unei atenţii speciale celor 50.000 de studenţi bulgari din străinătate, prin punerea acestora în contact cu angajatori din ţară.   Bulgaria rămâne cea mai săracă ţară din blocul comunitar, în ciuda unei creşteri economice de 6,2% în 2007. O prognoză a Industry Watch aprecia că salariul mediu al angajatului din mediul privat din Sofia va creşte anul acesta cu 20%, până la 330 de euro.

FACILITĂŢI

Uşă deschisă pentru fiii emigranţilor Serghei Stanişev a anunţat că vrea să faciliteze şi revenirea în ţară a descendenţilor emigranţilor, care nu au naţionalitate bulgară, dar care ar putea beneficia de un permis de lucru, sub formă de „carte verde“. Guvernul prevede şi crearea unei „cărţi albastre“ pentru muncitorii străini foarte calificaţi. Din 2002, Bulgaria a naturalizat aproximativ 14.000 de cetăţeni macedoneni şi 11.000 de cetăţeni moldoveni de origine bulgară. Majoritatea acestora au profitat însă de noul lor paşaport pentru a se stabili într-o altă ţară din UE.