Bulgaria va trimite 400 de soldați pentru brigada NATO din România, iar oficialii ucraineni sunt interesați să se alăture și ei acestei formațiuni

Bulgaria va trimite 400 de soldați pentru brigada NATO din România, iar oficialii ucraineni sunt interesați să se alăture și ei acestei formațiuni

Nikolay Nenchev, ministrul apărării bulgar, a anunțat că Bulgaria ar putea trimite pe teritoriul României 400 de militari pentru brigada NATO găzduită pe teritoriul României. Acestă decizie a fost luată după întâlnirea cu omologul român, Mihnea Moțoc.

În conformitate cu datele publice făcute de BNR, Nenchev a declarat că Sofia ar fi dispusă să trimită 400 de militari pentru a participa și a se antrena alături de trupele NATO.

Brigăzile NATO sunt alcătuite, de regulă, din aproximativ 3.200 și 5.500 de militari, dar aceasta va fi stabilită acum în urma deciziei luate de fiecare stat în parte cu privire la numarul de soldați pe care îl poate trimite. 

"Împreună cu omologul meu român, am ajuns la concluzia că este necesară o prezenţa mult mai evidentă a forţelor NATO în zona Mării Negre. Avem o perspectivă comună în acest caz şi probabil vom discuta mai aprofundat această chestiune la summitul NATO de la Varşovia", a adăugat Nenchev, în urma întâlnirii de la Bruxelles a miniştrilor Apărării din statele membre NATO. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a anunțat marți, 14 iunie, că România va găzdui și va avea în subordine o brigadă militară NATO formată din 5.000 de militari, în cadrul măsurilor de disuasiune luate în raport cu Rusia. Tot ieri, au fost trimise grupări în Polonia, Estonia, Lituania și Letonia de către miniștrii apărării ai NATO.

Kremlinul a avertizat marţi că Rusia va lua măsuri de apărare în cazul suplimentării efectivelor NATO în estul Europei, iar  ministrul ucrainean a menționat că ar fi dispus să discute pe fondul unei participări cu trupe la brigada multinațională româno-bulgară. 

”Avem experienţa participării la forţe militare multinaţionale, cum ar fi brigada comună Lituania, Polonia şi Ucraina (LITPOLUKRBRIG). Sunt de părere că acesta este încă un pas în direcţia îmbunătăţirii securităţii în regiunea noastră. Astăzi, mai multe decât oricând, este foarte important să ne unim eforturile pentru a lupta împotriva unui inamic care ameninţa securitatea în întreaga regiune. Suntem interesaţi să participăm pentru prezervarea securităţii în zona Mării Negre.”, a declarat oficialul de la Kiev. 

Ministrul Moțoc a felicitat inițiativa oficialilor de la Kiev și dorința acestora de reformare a armatei ucrainene, cât despre alăturarea acestora la brigada multinaționala româno-bulgară, a precizat că vor mai exista discuții pe această temă. Oficialului român i s-a propus o vizită oficială în Ucraina în perioada imediat următoare, potrivit jurnaliștilor de la Mediafax