Evenimentul ZileiInternationalBulgaria: Și elevii din clasele mari vor reveni în clase, după 18 ianuarie

Bulgaria: Și elevii din clasele mari vor reveni în clase, după 18 ianuarie

Bulgaria: Și elevii din clasele mari vor reveni în clase, după 18 ianuarie
DUMA. După 18 ianuarie, Bulgaria se poate aștepta la o revenire treptată a elevilor la forma de instruire cu prezență fizică, a declarat ministrul bulgar al educației, Krasimir Vâlcev, citat de Agenția bulgară Focus.

Reamintim că de la 4 ianuarie s-au reluat orele cu prezență fizică pentru elevii din clasele I – IV, s-au redeschis creșele și grădinițele. Vâlcev a vizitat Școala 143 „Georgi Benkovski” din Sofia. “Este necesar să avem o săptămână de lucru completă pentru a analiza evoluția situației. Datele de la sărbători și din zilele de odihnă nu sunt pe deplin edificatoare și complet reale din punctul de vedere al cazurilor raportate”, a adăugat ministrul.

“Vom discuta, probabil săptămâna viitoare, dacă există o astfel de variantă pentru îmbunătățirea situației, întoarcerea parțială a elevilor în clase din 18, nu din 11 ianuarie, pentru că avem nevoie de o săptămână întreagă”, a explicat ministrul. Vâlcev a subliniat că este în dialog cu ministrul sănătății, pentru a permite din data de 11 ianuarie activități suplimentare, cum ar fi desfășurarea examenelor de stat pe profesie și a olimpiadelor.

Potrivit acestuia, există însă posibilitatea ca situația să se înrăutățească, fie din cauza sărbătorilor, fie din cauza noii tulpini a virusului. Toate țările trăiesc în această situație imprevizibilă. Este adevărat că în ultimele 3-4 săptămâni am luat măsuri care au îmbunătățit situația. Nu sunt extreme, pe de o parte, dar, pe de altă parte, sunt eficiente, a adăugat el. Majoritatea părinților sunt pentru revenirea copiilor la școală, a subliniat ministrul bulgar al educației.

247.000 de elevi din clasa I până la a IV-a se întorc la forma de educație cu prezență fizică, 703 au depus cerere pentru școlarizare în mediul online, a reieșit din spusele lui Vâlcev. Ministrul a explicat că, dacă există profesori care se simt îngrijorați sau au boli cronice, concediile lor ar trebui aprobate imediat. Mă aștept ca cel puțin 35.000 de profesori să își exprime dorința de a fi vaccinați împotriva COVID-19, a adăugat ministrul.

Specialiștii pedagogici, adică directori, directori adjuncți, logopezi, profesori, psihologi, consilieri pedagogici etc., sunt în total în număr de 90.000 în Bulgaria. Sondajele inițiale au fost pentru un procent mai mic, dar este normal când nu există informații, este normal ca și oamenii să se teamă. Cred că ar trebui să ne fie mai frică de coronavirus decât de vaccinuri. Începem acum să pregătim listele pentru vaccinare. Vor fi gata până la sfârșitul săptămânii. Numărul persoanelor care doresc să fie vaccinate crește. Voi putea spune vineri câți dintre profesori au vrut să fie vaccinați, a adăugat el.

În prezent, sunt permise examenele de stat pentru specializarea „medicină” și alte specializări. În funcție de situația epidemică, se va lua o decizie pentru studenți. Trebuie să avem o îmbunătățire durabilă a situației epidemice. Reducerea numărului zlinic de infectați la sub 1.000 sau chiar 600. Acest lucru poate fi cel mai bine spus de inspectorul din sănătate. “Îmi doresc foarte mult ca cea mai mare parte dintre studenți și elevi să se întoarcă, dar ar trebui să fie totuși o decizie rațională, în măsura în care situația o permite”, a adăugat ministrul bulgar al educației. (Rador)


Accesează: