Bulgaria se îndreaptă spre o gravă criză economică

Bulgaria a trecut de la criza morală la cea politică și se îndreaptă spre o gravă criză economico-socială, care va putea scoate în stradă un număr mult mai mare de protestatari.

Situația va putea ieși de sub control, a avertizat astăzi ex-premierul Ivan Kostov. Analizând deciziile guvernului de la începutul protestelor, el constată absența unei strategii coerente, înlocuită printr-o serie de măsuri de neutralizare a amenințărilor celor mai grave la adresa guvernării.

Au fost satisfăcute cererile sociale ale unor categorii de salariați dispuși să protesteze - taximetriști, lucrători din turism, șoferi de camioane. Reducerile de TVA au urmat această logică. Polițiștii au primit, de urgență, creșteri salariale.

Criza COVID-19, combinată cu agravarea crizei economice și cu scăderea încrederii în actualii guvernanți, va putea face inevitabile alegerile anticipate.

La toamnă, situația va fi mult mai grea, se conturează falimente în lanț, scăderea exportului și a produsului intern brut va fi mai mare de prognozele guvernului. La construcții, de pe acum, volumul lucrărilor a scăzut cu peste 20%, a anunțat profesorul Boris Popivanov.

Protestul, care durează aproape o lună, a distrus mitul că Borisov este politicianul care aduce stabilitate. De fapt, măsurile guvernului sunt haotice, nu rezolvă, ci amână problemele, este opinia profesorului. Unele din ele, precum achiziționarea de acțiuni dintr-o bancă privată la preț de două ori mai mare decât cel de piață, arată că guvernul sprijină marele capital, în timp ce companiile mici și mijlocii sunt lăsate să se descurce cum pot.

Așteptatele sancțiuni americane pentru companiile care construiesc tronsonul bulgăresc al gazoductului TurkStream vor distruge mitul că primul-ministru reușește să balanseze între Rusia și Occident. Bulgaria va putea pierde peste 1 miliard de euro investite în gazoduct. Bate pasul pe loc proiectul nuclear Belene, după ce Sofia a achitat deja două reactoare rusești