În acest sens, vreau să spun că refuzul demonstrativ al premierului Borisov de a verifica autenticitatea înregistrării audio este puțin ciudat. Pentru că aici nu e vorba doar de domnul Borisov. Aici vorbim de premierul Bulgariei și despre țara noastră, care este profund discreditată”. Astfel a comentat președintele Rumen Radev, în fața jurnaliștilor, scandaloasa înregistrare audio care a ajuns pe internet.

În aceasta, o persoană cu o voce asemănătoare cu cea a premierului bulgar face evaluări vulgare și cinice la adresa șefei Parlamentului de la Sofia, Țveta Karaianceva, dar se aud și informații legate de scheme de corupție. Premierul Borisov a anunțat că nu va cere verificarea înregistrării audio, argumentând în mod absurd că acesta îi face reclamă și că “nu e o reaclamă proastă”.

“Această înregistrare este un atac brutal la adresa parlamentului bulgar și a dezvoltării europene a Bulgariei. Demonstrează aroganță, autoritarism și un stil vicios de guvernare. Iar dacă domnul Borisov și apropiații săi susțin că această înregistrare este falsificată, atunci acest falsificator trebuie să fie găsit neîntârziat și pedepsit sever.

E inadmisibil ca Bulgaria să emane un asemenea cinism’, a adăugat șeful statului bulgar, care a participat la o demonstrație a gărzilor Serviciului Național de Pază. Potrivit președintelui, “dacă Bulgaria tergiversează expertiza privind înregistrarea, atunci serviciile străine o vor face pentru necesitățile guvernelor lor”. Câteva ore mai târziu, GERB a replicat atacului. “Înregistrări falsificate, probabil ridicate pe vârful valului de politicieni falși, noi nu avem ce să comentăm“, a declarat deputatul Manoil Manev, citat de Nova Tv.

“În ceea ce îl privește pe domnul președinte, să îi amintesc că singurul politician, în prezent, în Bulgaria, pentru înregistrările căruia există o interpelare de la Parchet la Curtea Constituțională, este chiar el”, i-a trântit-o deputatul lui Borisov. Manev a arătat în mod categoric ca înregistrarea este una falsificată. “Nu există niciun fel de înregistrare reală, niciun comentariu real, lucruri reale, doar fake-uri”, a anunțat el. Întrebat dacă nu trebuie să aibă loc o expertiză, el s-a arătat contrariat; “la falsuri?”.

Alte critici

Întrebat despre cele declarate de controversatul om de afaceri bulgar Vasil Bojkov, care are 18 capete de acuzare în Bulgaria și care a anunțat din Dubai că intră în politică cu formațiunea sa, Radev a răspuns că mărturisirile sale despre “scheme comune de corupție de amploare cu autoritățile” sunt scandaloase și că “nu eu, ci alții ar trebui să ofere explicații legate de domnul Bojkov”. “Nici nu l-am văzut, nici nu am fumat trabucuri cu el, nici nu îi știu telefonul”, a adăugat președintele Radev, cu trimitere la premierul Borisov.

În opinia lui Radev, Bulgaria va fi guvernată în viitor de “coaliții problematice”. Potrivit spuselor sale, trebuie să se caute o “ieșire din acest model de guvernare”. “Încă din fașă încep fricțiuni, se fac concesii cu privire la platformele electorale, iar din cauza asta au de suferit cetățenii bulgari”, a spus el.

Legat de decizia guvernului, anunțată vineri, de a cumpără o parte din acțiunile First Investment Bank, președintele a spus că “nici cel mai nobil obiectiv nu poate fi justificat cu un mod vicios de îndeplinire, în special atunci când statul toarnă banii noștri într-o bancă privată. Și asta fără vreo explicație privind insuficiența de capital și rentabilitatea acestui demers”.

“Guvernul Borisov e dator să ne spună cum și unde se cheltuiesc banii noștri. Să nu uităm că o asemenea stabilizare artificială, înainte de întrarea în Consiliul Monetar, nu duce întotdeauna la decizii durabile”, a adăugat președintele.

Radev a mai anunțat că, până la data de 22 iunie, va spune dacă va impune veto ultimelor modificări aduse Legii privind Ministerul de Interne, declarând că “fiecare decizie în sfera securității naționale trebuie să fie condusă de criterii clare privind eficiența și securitatea”. “Această lege trebuie să confirme că răspunde acestor criterii, cele despre care v-am vorbit. În opinia mea, deocamdată, aceasta nu răspunde”, crede el.

Fără vizită la Moscova

Legat de anulata vizită pentru parada de la Moscova, cu ocazia Zilei Victoriei, Radev a anunțat că nu va merge în capitala rusă, din câteva motive. “În primul rând, nu există o confirmare oficială a invitației pentru data de 24 iunie, nu pot să risc ca președintele bulgar să ajungă în carantină sau autoizolare, după o asemenea vizită. Programul președintelui e pe termen lung. Încă de la începutul anului mi-am luat angajamentul pentru o conferință internațională, toate rezervările sunt făcute de mult timp. Nu pot să anulez”, a conchis acesta.