Șeful Parchetului național anticorupție, Plamen Gheorghiev, și un adjunct al său au apărut pe lista proprietarilor de apartamente mari și ieftine.
Opoziția consideră că apartamentele ieftine au fost oferite înalților funcționari de câteva mari companii de construcții în schimbul mușamalizării unor nereguli.
La mai puțin de două luni înainte de alegerile europene „Apartamentul” continuă să facă victime și să erodeze pozițiile partidului centrist GHERB al primului-ministru Boiko Borisov. Zilnic apar nume noi de înalți funcționari care au cumpărat mari apartamente de lux în centrul Sofiei la prețuri de garsoniere în cartierele mărginașe ale unui oraș de provincie.
Ultimii pe lista sunt șeful Parchetului Național Anticorupție, Plamen Gheorghiev, și adjunctul acestuia. Gheorghiev este proprietar al unui apartament pe două etaje, care se extinde și pe acoperișul de 186 de m.p. a blocului, unde au fost instalate un barbeque și o saună suedeză pentru 6 persoane, relatează Radio Europa Liberă
Soția adjunctului său a devenit proprietara unui apartament de 250 m.p. pe două etaje, iar firma acesteia a câștigat concursuri în valoare de peste 10 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente organizate de Parchetul Anticorupție.
Numai 9 din cei peste 8400 de deținuți bulgari sunt condamnați pentru acte de corupție. Din punct de vedere a numărului de anchete și condamnări la acest capitol situația în țara menționată în multe documente oficiale europene și americane drept cea mai coruptă din Uniunea Europeană diferă într-un mod radical de cea în România.
Primul-ministru Boiko Borisov încearcă să depășească scandalul cu pierderi minime. Până acum au demisionat șeful grupului parlamentar GHERB, Țvetan Țvetanov, ministrul Justiției Țețka Țaceva și doi adjuncți de miniștri. Țvetanov însă a păstrat postul de vicepreședinte și șef al campaniei electorale a centriștilor.
La cererea premierului azi au ieșit în concediu îndelungat cei doi șefi ai Parchetului Anticorupție.
Partidul socialist, care boicotează lucrările Parlamentului, a cerut eliberarea din funcție a celor doi magistrați. Opoziția consideră că apartamentele ieftine au fost oferite înalților funcționari de câteva mari companii de construcții în schimbul mușamalizării unor nereguli.
Situația se complică de reluarea protestelor civice împotriva construcției unei clădiri de lux de 34 de etaje în centrul Sofiei de către compania „Artex”, care a vândut o parte din apartamentele ieftine.