Premierul din Bulgaria Boiko Borisov refuză să demisoneze deşi scandalul provocat de vânzarea regionalei energetice CEZ, unei mici companii necunoscute, abia înfiinţată, sprijinită de firme offshore cu capital rusesc, ia amploare.
La cerea de demisie a opoziţiei, Boiko Borisov a răspuns că nu are de gând să renunţe la mandat. Mai mult, el insistă că asistăm la o tentativă de destabilizare a guvernării din Bulgaria, aşa cum s-a întâmplat şi în 2013.
Preşedintele Rumen Radev, însă, a declarat, potrivit corespondentului RRA în Bulgaria, că, în acest caz, victima nu este guvernul, ci milioanele de abonaţi ai Regionalei energetice CEZ. El a întrebat cum o companie mică, fără experienţă, a obţinut credite bancare în valoare de sute de milioane de euro, cine sunt băncile bulgare, mecanismul de finanţare, politicienii şi companiile offshore în spatele contractului cu CEZ.
După ce, iniţial, a dezminţit informaţia, singura bancă bulgară de stat, BBR, a recunoscut că a dus tratative de a refinanţa un împrumut de peste 115 milioane de euro contractat de CEZ la BERD.
Radev a declarat că va putea convoca Consiliul Consultativ de Securitate Naţională pe tema situaţiei din Energetica. "În absenţa unei strategii pe termen lung, vom merge din scandal în scandal", a spus preşedintele.
Ziaristul de investigaţie Grigor Lilov a aflat că în spatele companiei bulgare, candidat de a achiziţiona regionala CEZ, se află două companii offshore, care aparţin miliardarului rus Paato Gamgoneisvili, cu afaceri în Bulgaria. El este co-proprietar al băncii moscovite Slavyanski Credit, sprijinită de banca de stat VTB, care se află, din 2014, pe lista de sancţiuni internaţionale.
Între timp, s-a aflat oficial că cele trei regionale energetice, CEZ, EVN şi Energo-Pro,se judecă Bulgaria pentru un miliard de euro la Centrul de Reglementare a Disputelor Investiţionale de la Washington.
Cererea de miercuri, a regionalelor, de a fi majorate tarifele la energia electrică, riscă să aprindă noi proteste, mai transmite corespondentul RRA.