Bulgaria ridică un GARD de sârmă GHIMPATĂ la graniță

Pentru a se proteja de fluxul de imigranți și teroriști care se infiltrează în țară, Bulgaria va ridica un gard lung de circa 160 de kilometri de-a lungul frontierei sale cu Turcia.

Bulgaria este folosită deseori de militanți ISIS ca loc de refugiu sau pentru a fura de aici arme, scrie New York Times. Însă, o problemă mai mare decât luptătorii o reprezintă refugiații, apreciazî experții occidentali.

Marc Pierini, expert în problemele Orientului Mijlociu, membru al grupului de analiză Carnegie Europe, declară:

„În partea de vest a Turciei, la frontierele cu Grecia și Bulgaria, sunt probabil mii de refugiați sirieni care pândesc o ocazie pentru a trece granița. În schimb, dacă vorbim despre luptători care vor să se întoarcă în țările lor, este vorba de câteva duzini.”

Expertul în probleme de securitate Slavcio Velkob este însă de părere că autoritățile bulgare subestimează numărul de jihadiști care încearcă să intre în Bulgaria.

„Am văzut asemenea luptători cu ochii mei. Am văzut câțiva la stația de autobuz și am legat o conversație. Când i-am întrebat unde se duc, mi-au spus că merg în paradis.”

Criza din Siria a făcut ca zeci de mii de refugiați să intre în Europa. Circa 200.000 au pătruns în Europa pe mare și pe uscat în 2014, scrie New York Times. Iar cifra nu ține cont de refugiații care au reușit să intre fără a fi observați de autorități.

Bulgaria are o frontieră comună cu Turcia pe o lungime de 160 de kilometri. În septembrie trecut, o porțiune de 32 de kilometri a fost protejată cu gard de sârmă ghimpată, iar Bulgaria intenționează să termine gardul pe întreaga lungime.

Oficialii europeni sunt îngrijorați că vremea caldă va aduce un val de refugiați dinspre frontul sirian spre continent.