Președintele Rumen Radev a confirmat oficial că va candida pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri prezidențiale din Bulgaria, la sfârșitul anului. El va apărea din nou în tandem cu vicepreședintele actual Iliana Iotova.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă cu ocazia împlinirii a patru ani de mandat. Radev a precizat că formatul în care va candida va fi stabilit în termenul legal.

Până în prezent, informațiile neoficiale sunt că el va fi propus din nou de un comitet de inițiativă. Până în prezent, Partidul Socialist Bulgar (BSP) nu a anunțat dacă intenționează să îl susțină, ca la votul anterior, cel din 2016, și a amânat decizia până după alegerile parlamentare din aprilie.

Cu toate acestea, celălalt partid, de la care Radev a primit peste 220.000 de voturi la balotaj, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (MDL), a anunțat deja că nu îl va susține pentru un al doilea mandat, acuzându-l că nu se comportă ca unificator al națiunii, ci ca purtător de cuvânt de partid. „Nu am vorbit cu partidele pentru un sprijin. Socialiștii, care m-au propus în 2016, au dreptul să se pronunțe primii.

Președintele Radev. Planuri ambițioase

Într-o declarație pe care a numit-o „mesajul nostru”, Radev a subliniat o gamă largă de teme la care va lucra, alături de Iliana Iotova, în timpul celui de-al doilea mandat. El a evidențiat reforme de consolidare a statalității și reforme decisive drept cele mai importante sarcini.

Printre obiectivele sale, președintele a vorbit de optimizarea funcțiilor Consiliului Judiciar Suprem, Parchet responsabil și onest, subordonarea magistraților la lege, separarea efectivă a puterilor și consolidarea instituțiilor, depășirea legislației de lobby, protecția sporită a proprietății și a concurenței în afaceri, anchetarea fără compromisuri a corupție, indiferent de statutul social și apartenența politică a autorilor.

El s-a pronunțat, de asemenea, pentru o transparență deplină în activitatea Comisiei pentru Protecția Concurenței, registrul online al contractelor de concesiune, lămurirea portofoliului de credite al Băncii Bulgare de Dezvoltare.

Printre subiecte a fost și garantarea libertății de exprimare prin transparența proprietății mass-media și independența finanțării mass-media publice față de stat.

“Acest anunț făcut din timp își propune să ofere actorilor politici posibilitatea de a avea o poziție cu privire la prioritățile anunțate și să ajute alegătorii să facă o alegere în cunoștință de cauză cu privire la statu quo-ul și alternativă”, a spus Rumen Radev.

Articol de Anna Hristova

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/02/01/4169612_prezidentut_potvurdi_che_shte_se_kandidatira_z_vtori/

Traducere: Rador