Bulgaria nu este gata să adere la spaţiul Schengen cu frontierele terestre, a declarat, azi, pentru Agerpres, Ivailo Kalfin, unul dintre favoriţi pentru postul de preşedinte al ţării. În Bulgaria vor avea loc alegeri prezidenţiale şi locale, în 23 octombrie.
Ivailo Kalfin (47 de ani), numit de Partidul Socialist Bulgar, este unul dintre cei trei candidaţi care, potrivit sondajelor de opinie, au şanse reale să intre într-un eventual tur doi de scrutin, stabilit pentru 30 octombrie. Ceilalţi doi sunt Rosen Plevneliev, numit de partidul GERB, de guvernământ, şi fostul comisar european Meglena Kuneva, candidat independent.
În perioada 2005-2009, Ivailo Kalfin a fost ministru de externe în guvernul socialistului Serghei Stanişev. Din 2009, este europarlamentar. "Am obiecţiile mele în ceea ce priveşte frontiera între Bulgaria şi Turcia, mai ales având în vedere evenimentele pe care le observăm la frontiera între Turcia şi Grecia, care este de două ori mai scurtă. În cel mai bun caz, Bulgaria va adera la Schengen numai cu frontierele maritime şi aeriene. Impresia generală este că ţara nu este gata să adere cu frontierele terestre, ceea ce înseamnă că sunt probleme", a spus Kalfin. Guvernul trebuie să-şi facă temele
Întrebat care sunt aşteptările lui în ceea ce priveşte data aderării Bulgariei şi României la Schengen, politicianul a spus totul depinde de cele două guverne, care trebuie să-şi facă temele şi să convingă celelalte ţări din UE că sunt pregătite să adere cu toate frontierele lor.
Candidatul socialist a recunoscut totuşi că, cel mai probabil, standardele în cazul Bulgariei şi României au fost mai ridicate decât de obicei. El a subliniat însă că este foarte important ca cele două ţări să nu-i acuze pe alţii pentru amânarea aderării lor la Schengen, să nu acuze Olanda şi Finlanda. "Mai degrabă trebuie făcut altceva, trebuie să găsită o soluţie ca să fie convinşi partenerii noştri din Uniunea Europeană că Bulgaria şi România sunt gata să adere la Schengen. Cauzele nu trebuie căutate altundeva. Eu însumi aş evita confruntarea cu restul ţărilor membre în subiectul Schengen", a spus Kalfin. Departe de UE
În momentul de faţă, în loc să se apropie de media europeană în ceea ce priveşte veniturile populaţiei, competitivitatea şi potenţialul economic, Bulgaria se îndepărtează, a spus Kalfin. Guvernul pune accent numai pe fondurile europene, în timp ce piaţa internă şi consumul intern sunt supuse unei mari presiuni. Dacă această lipsă de politică naţională continuă, în cinci ani Bulgaria va fi şi mai departe de restul UE decât este acum. Nu ai cum să mergi într-o direcţie opusă şi să vrei să-ţi recuperezi întârzierea, a declarat europarlamentarul bulgar.