Bulgaria este printre statele cu cea mai mare inflație în UE

Bulgaria este printre statele cu cea mai mare inflație în UE Inflație. Sursa foto: Arhiva EVZ

Bulgaria este unul dintre statele Uniunii Europene în care s-a înregistrat, în anul care a trecut, cea mai mare inflație.

Bulgaria este printre țările UE cu cea mai mare inflație, potrivit datelor Eurostat, scrie publicația bulgară Duma.

Inflație de 4% în Bulgaria, la finalul lunii ianuarie

Creșterea anuală a prețurilor, conform coșului de consum al țărilor din Uniunea Europeană, a fost de 4% la sfârșitul lunii ianuarie, cu o inflație medie pentru UE de 3,1%.

Inflația în Bulgaria este mult mai mare decât cea din țările cu cele mai mici modificări de preț, iar țara nu îndeplinește criteriile de intrare în zona euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inflația este cea mai scăzută în Danemarca și Italia – în ambele state este de 0,9%, în Letonia, Lituania și Finlanda - de 1,1% pentru fiecare.

Ce promite ministrul de Finanțe, Asen Vasilev

Ultimul criteriu pe care Bulgaria nu l-a îndeplinit cu privire la inflație, va fi îndeplinit în anul 2024, ceea ce deschide aderarea în 2025, a promis încă o dată ministrul bulgar de Finanțe, Asen Vasilev.

Potrivit acestuia, țara sa respectă planul pentru aderarea la euro.

Toate previziunile - atât ale Comisiei Europene, cât și ale BCE au arătat că ultimul criteriu, pe care nu l-am îndeplinit noi - criteriul inflației, va fi îndeplinit în 2024, ceea ce deschide aderarea în 2025".

Vasilev a participat la întâlnirea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) de la Gent, Belgia.

Euro

Sofia vrea să treacă la Euro / Sursă foto: Unsplash

Ce țări au inflația mai mare decât cea din Bulgaria. România e printre acestea

Comparativ cu Bulgaria, inflația este mai mare în Austria (4,3%), Slovacia (4,4%), Polonia (4,5%), Croația (4,8%), Estonia (5,0%) și România (7,3%).

După aderarea la zona euro, Croația a depășit Bulgaria în ceea ce privește inflația. Înainte de creșterea record a prețurilor în 2022, inflația în Croația era scăzută și aproape de media UE.

În 2022, inflația în Croația a crescut, dar a rămas mai scăzută decât în Bulgaria. Dar la câteva luni după aderarea la zona euro, din iunie 2023, inflația în Croația a fost constant mai mare decât în Bulgaria.

(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)