Evenimentul Zilei > Economie > Bulgaria înregistrează o creștere drastică a prețurilor la alimente
Bulgaria înregistrează o creștere drastică a prețurilor la alimente

Bulgaria înregistrează o creștere drastică a prețurilor la alimente

DUMA. În Bulgaria se înregistrează o creștere foarte accentuată a prețurilor la alimente. Uleiul de floarea-soarelui este produsul care s-a scumpit cel mai mult (cu 23%), prețul zahărului a crescut cu aproximativ 6%, orezul este unul dintre puținele produse care s-au ieftinit în Bulgaria - cu aproximativ 1,50 leva, după cum s-a anunțat la o conferință de presă ținută la Bursa de Mărfuri Sofia (BMS). (Bulgaria)

Prețul făinii în Bulgaria a crescut cu 6% în ultimul an. Prețul la floarea-soarelui a crescut cu 32%, iar acesta a fost de 900 de leva pe tonă anul trecut. Comparativ cu Bulgaria, în Ucraina prețul la floarfea soarelui a crescut cu 94%.

Prețul pâinii este puțin mai mare, cu 10%. Bursa a arătat că, în 2020, majoritatea tranzacțiilor comerciale au fost încheiate pentru cașcaval, brânză și leguminoase, dar comerțul la Bursa de Mărfuri e foarte activ cu ulei și zahăr. Potrivit președintelui BMS, Vasil Simov, tranzacționarea acțiunilor este cea mai imparțială activitate posibilă, care poate oferi o imagine mult mai clară decât ideile și dorințele distorsionate ale reprezentanților în tranzacționare.

Cifra de afaceri anuală a bursei în 2020 este de 446,20 milioane de leva. Tranzacțiile încheiate în 2020 sunt în număr de 1.376. Principala activitate a Bursei de Mărfuri este analiza prețurilor. Prin urmare, cei de acolo insistă să fie instituția care oferă informații despre prețurile bunurilor. Simov a arătat că, în primăvara anului 2020, petrolul a avut valoare zero și negativă, iar acest lucru a blocat comerțul cu industria petrolieră din întreaga lume. Directorul executiv al Bursei,

Bulgaria înregistrează o creștere drastică a prețurilor la alimente

Desislava Ivanova, a spus că combustibilii predomină în mărfurile industriale. Aceștia dețin 88% din cifra de afaceri a Bursei de Mărfuri din Sofia. În 2020, BMS a tranzacționat cel mai mult cu motorină și benzină, iar la sfârșitul anului motorina a scăzut cu 40%, iar benzina – cu 29%. Gazul a fost tranzacționat la o scădere a prețului de aproximativ 25%. Doar combustibilii scad anual, în timp ce în cazul metalelor este exact invers – devin mai scumpe.

Ivanova a arătat că prețurile principalelor cereale au crescut brusc în ultimul an. La BMS s-au încheiat tranzacții comerciale pentru grâu pentru pâine, grâu furajer și porumb cu aproximativ 5 milioane de leva mai mult. La sfârșitul anului 2020, planta oleaginoasă (floarea soarelui) a fost tranzacționată cu aproximativ 850-900 de leva pe tonă, ceea ce reprezintă o creștere anuală de 32%. În ultimele luni, prețul rapiței pe piața bulgară a crescut cu aproximativ 5% și a atins niveluri de 710-730 de leva pe tonă.