Evenimentul Zilei > Economie > Bulgaria, gata să investească în al treilea pod peste Dunăre. Borisov îl vrea repede
Bulgaria, gata să investească în al treilea pod peste Dunăre. Borisov îl vrea repede

Bulgaria, gata să investească în al treilea pod peste Dunăre. Borisov îl vrea repede

Bulgaria este gata să investească în construcția unui al treilea pod peste Dunăre, a anunțat premierul bulgar, Boiko Borisov, după ce i-a înmânat distincţia "Laurul de aur" a MAE bulgar preşedintelui Conferinţei pentru Securitate de la München, ambasadorul Wolfgang Ischinger.

Ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, a participat de asemenea la evenimentul din  capitala Bavariei.

Într-un videoclip difuzat pe pagina sa de Facebook, Borisov a precizat că a avut  zeci de întâlniri, încă de la începutul zilei, accentul principal fiind pus pe conectivitatea Europei de Nord cu cea de Sud. El a adăugat că a exercitat presiuni în timpul discuțiilor pentru a se iniția procedura pentru construirea unui al treilea sau chiar al unui al patrulea pod peste Dunăre.

„Autostrăzi și linii de cale ferată de la sud la nord. Acesta trebuie să fie viitorul. Bulgaria este gata să investească într-un al treilea pod peste Dunăre. Să îi convingă pe vecinii noștri români și să acţionăm. Să încetăm să mai vorbim la nivel de intenţie”, a spus Borisov, dar nu a prcizat şi cine trebuie să-i convingă.

În prezent, două poduri conectează cele două țări, la Ruse și la Vidin. Borisov a propus ca noul pod să fie la Nicopole sau la Silistra. El a cerut chiar să fie întreprinse acțiuni concrete pentru ca Bulgaria să poată spune câți bani ar fi dispusă să investească, avansân o sumă între 50 şi 100 de milioane.

La jumătatea anului trecut, la întâlnirea de la Sofia, ministrul bulgar al transporturilor, tehnologiei informației și comunicațiilor, Rosen Jeliazkov, și ministrul român al transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc, au convenit să pregătească un acord interguvernamental pentru construirea unui al treilea pod peste Dunăre, între Sviştov și Zimnicea.

Borisov a mai spus că, dacă Donald Trump va fi reales, procesul de ridicare a vizelor pentru America va fi finalizat. El şi-a argumentat afirmaţia spunând că preşedintele american şi-a dat „bărbăteşte” cuvântul. Premierul bulgar a adăugat că, în timpul conferinței de la München, a simţit că țările din Balcanii de Vest nu iau în serios șansa oferită de toată Europa în vederea aderării la UE. „Colegii mei de acolo nu înțeleg importanța momentului. Sper să nu rateze această șansă. O spun cu tristețe și sper, cu o doză de optimism, că m-au înțeles.

Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR