Evenimentul Zilei > International > Bulgaria: fost vicepremier, condamnat la 9 ani de închisoare
Bulgaria: fost vicepremier, condamnat la 9 ani de închisoare

Bulgaria: fost vicepremier, condamnat la 9 ani de închisoare

Fostul preşedinte al clubului de fotbal ŢSKA (Sofia), totodată fost director executiv al combinatului siderurgic Kremikovţi, Alexandăr Tomov a fost condamnat azi la nouă ani de închisoare de judecătoria din capitala Bulgariei.

Tomov, care în perioada 1990-1991 a ocupat postul de viceprim-ministru în guvernul bulgar, a fost declarat vinovat de deturnare de fonduri de la echipa de fotbal şi de la cel mai mare combinat siderurgic din Balcani, care a dat faliment în anul 2009, notează Agerpres.

Alexandăr Tomov a ajuns la conducerea uzinei şi a echipei de fotbal după ce în anul 2006 acestea au fost preluate de indianul Pramod Mittal, fratele mai mic al miliardarului Lakshmi Mittal. Judecătorii au decis că Tomov este responsabil pentru deturnarea a circa 15 milioane de euro de la Kremikovţi şi 1,8 milioane de euro de la clubul ŢSKA. Sentinţa poate fi atacată la o instanţă superioară.

Tomov a devenit altfel cel de al doilea fost înalt oficial bulgar condamnat la închisoare în ultimele două zile, după ce, marţi, fosta şefă a Agenţiei Naţionale Fiscale, Maria Murghina, a primit patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Bulgaria este obiectul criticilor Comisiei Europene pentru ineficienţa demonstrată de justiţie în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate. Printre criticile aduse se numără şi absenţa sentinţelor împotriva persoanelor care au ocupat funcţii înalte în administraţia de stat.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: