Bulgaria, cu toate că are foarte puține persoane vaccinate, vrea să reducă din restricții.
Bulgaria, cu toate că are foarte puține persoane vaccinate, vrea să reducă din restricții. Autoritățile intenţionează să elimine obligativitatea măştii sanitare în sălile de fitness, saloanele de cosmetică, micile magazine. Același lucru îl vor şi pentru birourile unde toţi angajaţii au fost vaccinaţi anti-COVID-19, în contextul scăderii ratei de infectare cu noul coronavirus. Anunţul a fost făcut de Aleksandr Zlatanov, adjunct al ministrului sănătăţii bulgar, scrie Agerpres.
„Constatăm o scădere a noilor infecţii şi dat fiind valul de căldură din această vară intenţionăm să luăm măsuri pentru a relaxa purtarea măştii în unele spaţii închise'', a declarat Zlatanov într-o conferinţă de presă.
Angajaţii care lucrează în micile restaurante şi cafenele vor putea lucra fără a purta mască sanitară. Dar acest lucru se poate doar în cazul în care sunt vaccinaţi complet împotriva COVID-19.
Purtarea măștii rămâne obligatorie în anumite spații
Purtarea măştilor sanitare va rămâne obligatorie în marile magazine, în clădirile administrative de mari dimensiuni şi în transportul public.
După vârful din aprilie al celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19, țara a înregistrat o scădere semnificativă a numărului noilor cazuri. Joi au fost raportate doar 131 de cazuri noi în ultimele 24 de ore.
Bulgaria are cea mai redusă rată de vaccinare din Uniunea Europeană, cu un număr de 665.000 de persoane vaccinate din populaţia de 7 milioane. Guvernul interimar de la Sofia a deschis unităţi speciale de vaccinare în parcuri pentru a facilita accesul oamenilor la vaccinurile anti-COVID-19.
De la începutul pandemiei, Bulgaria a raportat un total de 419.990 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care 17.872 cazuri fatale.
În același timp, Bulgaria se află în centrul unui scandal legat de transplanturile ilegale. Unul dintre cele mai mari spitale din Bulgaria pare să se fi specializat în traficul de organe. E vorba de spitalul din Lozenetz, aflat în apropierea orașului Burgas. După o anchetă extrem de laborioasă, ministrul bulgar al Sănătății, Stoicho Katsarov, a declarat că medicii de la fostul spital de stat efectuau transplanturi de rinichi de la donatori vii.