Bulgaria ocupă ultimul loc în rândul țărilor din Uniunea Europeană într-un clasament mondial în ceea ce privește percepţia oamenilor dacă sunt mulțumiți de viața lor.
Bulgaria se află pe locul 77 din 137 de țări, cele mai apropiate dintre cele din Uniunea Europeană fiind Grecia (58) și Portugalia (24). Dintre vecinii Bulgariei, turcii (106) și macedonenii (87) sunt cei mai nemulțumiți, dar sârbii sunt destul de în faţă (45), iar românii sunt mult înainte (24). Cei mai fericiți oameni sunt în Finlanda, iar dintre primele 10 țări, 8 sunt din Europa, restul fiind Israel (4) și Noua Zeelandă (10). În clasamentul general, Bulgaria se află în compania unor state precum Ecuador, Peru, Filipine, Nepal, Armenia și Tadjikistan, scrie Dnevnik.
Raportul este realizat de șase experți plus zeci de voluntari care au ajutat la revizuirea datelor și a concluziilor înainte de a fi date publicităţii. Ca bază a fost folosit un studiu al agenției sociologice americane Gallup și așa-numita Scară a lui Cantril (numită după Dr. Hadley Cantril), cu ajutorul căreia, pe o scară de 10 puncte, respondenții pot stabili singuri la ce nivel de fericire este viața lor în acest moment și unde o văd în 5 ani. S-au aplicat principalele criterii:
- veniturile (în primul rând PIB-ul pe cap de locuitor și modul în care este distribuit în societate)
- sănătate (speranța de viață, starea fizică și psihică)
- sprijin social (a avea pe cineva pe care să te bazezi)
- să ai un sentiment de libertate în a lua singur decizii-cheie privind propria viață
- generozitate (donațiile ca semn de a le răspunde celorlalţi în societate)
- absența corupției (cât de răspândită este ea în management și afaceri, există încredere în autorități și în cei ce ne înconjoară)
Un alt indicator curios din raport este discrepanța dintre sentimentul de fericire dintre jumătatea mai bogată și de succes a societății și cealaltă jumătate, în care oamenii nu sunt mulțumiți de viața lor. Acest lucru reflectă cât de uniform este distribuită satisfacția oamenilor în societate. La acest indicator, pentru perioada 2020-2022, Bulgaria se află pe locul 58 - din nou cea mai joasă poziție dintre toate în UE. Foarte aproape este Croația (56), România (54) și Portugalia (53).
Autorii aranjează țările în trei grupe și Bulgaria se încadrează în cea în care țările sunt guvernate în numele favorizării unui grup special care deține puterea. Acțiunile acestui grup sunt sub o slabă restricţionare din partea instituțiilor politice. În acest tip de state, elitele de la guvernare prind adesea rădăcini la putere datorită nivelurilor ridicate de represiune, care stimulează o anumită formă de „stabilitate politică”, ce deserveşte persoanele aflate la putere. Acestea sunt locuri care limitează rolul efectiv al statului și slăbesc interesul de a se investi în astfel de țări, deoarece investitorii se confruntă cu elite înrădăcinate în instituții și în politică.
Grupul acestor țări este eterogen și include țări bogate în petrol (Kuweit sau Arabia Saudită), precum și unele autocrații cu un singur partid (China). Acolo s-ar putea să se pună accent pe creșterea nivelului veniturilor, dar acest lucru se face atunci când elita conducătoare are un interes din acest lucru sau este văzută ca o modalitate de a liniști populația. În această categorie, alături de Bulgaria, sunt și alte țări precum Ungaria, România, Albania, Grecia, Polonia, Iran, Egipt, Brazilia, Argentina, Coreea de Sud etc. (Articol de Petăr Karaboev; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR)