Autoritățile de la Sofia au ajuns la concluzia că flotila din ce în ce mai uzată de avioane de luptă, compusă din aparate MiG-29 fabricate în epoca sovietică, trebuie înlocuită. Şi încă repede! Pentru început, vecinii noştri de la sud de Dunăre intenționează achiziționarea a opt aparate pentru care vor pune la bătaie suma de 1,8 miliarde de leva (adică 900 de milioane de euro).
Odată anunțată această intenție, au venit și ofertele: Lockheed Martin F-16V și Boeing F-18 Super Hornets de la americani (aparate noi) Saab Grippen de la suedezi și Eurofighter (la mâna a doua) de la italieni.
Premierul naționalist Boiko Borisov preferă avioanele americane F-16 Block 72 „Viper” produse de Lockheed Martin. „Sper că ei (Lockheed Martin - n.r.) oferă condiții mai bune, pentru că, din ceea ce am vorbit cu piloții de vânătoare reiese că niște aparate F-16 noi reprezintă o opțiune mult mai bună decât celelalte oferte primite până acum: bătrânele Eurofightere, Grippen-urile etc... Există însă comisii care se ocupă de această problemă, iar eu nu vreau să mă amestec în treaba lor, numai că vreau ca aviația noastră militară să dispună de cele mai bune aparate de zbor cu putință”, a declarat recent şeful executivului bulgar.
Saab iritată
Decizia a fost criticată de compania suedeză Saab, prin vocea vicepreşedintei acestei companii pentru Europa Centrală şi de Est, Krassimira Stoianova, care la sfârșitul anului trecut a acuzat executivul de la Sofia că „a schimbat regulile jocului”, neluând în seamă patru dintre cele şapte criterii enunţate în caietul de sarcini. De asemenea, Stoianova – care susţine că fabrica la care ar urma să fie produse cele opt avioane de luptă nici măcar nu există – mai afirmă că preţul total al aparatelor de zbor americane ar depăşi plafonul superior stabilit anterior licitaţiei.
Președintele vrea avioane europene
Întreaga afacere s-a dovedit un bun prilej pentru Rumen Radev (susținut de Partidul Socialist,), care nu pierde nicio ocazie să-l critice pe premierul Borisov. Pentru Radev, decizia lui Borisov de a achiziționa aparate de zbor americane reprezintă „o triplă lovitură dată Bulgariei”, atât din cauza prețului mai mare al avioanelor F-16, cât și pentru că „partenerii noștri europeni au fost folosiți ca simpli figuranți”. Ba chiar și – aceasta fiind a treia „lovitură” – „o licitație trucată, câștigată pe bază de lobby, constituie o lovitură și la adresa partenerilor noștri americani”. Dincolo de aceste artificii retorice, Boiko Borisov are o problemă: așa cum arătam mai sus, Rumen Radev este, ca formație, pilot de vânătoare, fapt care dă afirmațiilor sale o greutate care, în mod sigur, poate să-i strice socotelile premierului.