Bulgaria dă în clocot. Ultimatum pentru Borisov

Bulgaria dă în clocot. Ultimatum pentru Borisov

Situația din Bulgaria devine tot mai greu de controlat. Borisov a primit un ultimatum.

După mai bine de o lună de proteste împotriva guvernului de la Sofia, protestatarii bulgari l-au somat miercuri pe premierul Boiko Borisov să demisioneze imediat, relatează Agerpres, care citează DPA.

Ei au ameninţat că în caz contrar vor bloca sesiunea extraordinară de joi a parlamentului şi vor forţa demiterea executivului, informează presa locală şi mesaje ale activiştilor pe Facebook şi pe diferite forumuri online.

Miercuri erau anunţate proteste şi în faţa ambasadei Germaniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cursul dimineţii, manifestanţii au ocupat din nou cu corturi, bănci, pubele şi ghivece de flori trei noduri rutiere importante din capitala Bulgariei, inclusiv o intersecţie din apropierea universităţii. Mijloacele de transport în comun au fost obligate să devieze de la unele din traseele obişnuite.

Coloane de vehicule au blocat de asemenea traficul la est de Sofia, pe autostrada Belgrad - Istanbul.

Protestele, susţinute de opoziţia socialistă şi de preşedintele Rumen Radev, continuă în Bulgaria din 9 iulie, principala revendicare fiind demisia guvernului condus de Borisov şi a procurorului general Ivan Gheşev. Demonstranţii mai cer şi alegeri anticipate; în mod normal, următorul scrutin este prevăzut în martie 2021.

Coaliţia naţionalist-conservatoare de guvernământ, aflată la putere din 2017, a susţinut că nu va ceda presiunii străzii, dar pe un forum de partid şi pe Facebook, Borisov a lăsat totuşi să se înţeleagă că ar putea demisiona.

Statul balcanic încă raportează excedente bugetare, chiar dacă economia sa este afectată de pandemia de COVID-19, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

În primul semestru din 2020, autorităţile de la Sofia au anunţat un excedent fiscal de 1,4% din PIB, adică 1,6 miliarde de leva (967 milioane de dolari).

La finalul acestui an, Bulgaria ar urma să înregistreze un deficit fiscal de 3% din PIB, în urma majorării cheltuielilor pentru sprijinirea angajaţilor şi a companiilor afectate de pandemie.