Bulgaria: Centrele comerciale și sălile de sport vor fi deschise din februarie

Bulgaria: Centrele comerciale și sălile de sport vor fi deschise din februarie

MEDIAPOOL. De la începutul lunii februarie, în Bulgaria, centrele comerciale și sălile pentru fitness, sport, dans și evenimente culturale, precum și magazinele din marile centre comerciale își vor putea deschide din nou porțile.

Acest lucru a fost anunțat recent de Serviciul de presă al guvernului, după o întâlnire de lucru convocată de premierul Boiko Borisov cu Comandamentul operativ național, Comandamentul pentru vaccinare și cu miniștrii.

Ministrul sănătății va discuta cu reprezentanții restaurantelor, barurilor și cluburilor de noapte posibile variante pentru funcționarea acestora. În urmă cu câteva zile, acestea au protestat și au amenințat că vor deschide pe 1 februarie, în ciuda interdicției.

Cei de la Asociația Bulgară de Vânzare cu Amănuntul, care reunește comercianții cu amănuntul ce operează în prezent în mari centre comerciale și mall-uri, au declarat că sunt gata să lucreze doar cinci zile pe săptămână și cu program de lucru redus, numai să se deschidă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Informațiile despre relaxarea măsurilor vin pe fondul a 121 de cazuri noi pozitive înregistrate de COVID-19, la 1.207 teste efectuate în ultimele 24 de ore și nouă decese cauzate de coronavirus.

Intrare în Bulgaria doar cu test PCR

Comandamentul operativ național a recomandat însă o relaxare treptată a măsurilor antiepidemice în Bulgaria, argumentând că țara se află într-o poziție foarte bună, cu o morbiditate de 14 zile de sub 100 la 100.000 de persoane. Suntem una dintre cele patru țări europene din afara zonei roșii, a declarat Consiliul de Miniștri de la Sofia, dar a avertizat că ar trebui luate măsuri pentru a reduce viteza de răspândire a noii variante de COVID-19, care este deja și în Bulgaria.

"Vom prezenta acțiunile pentru a se emite un ordin de intrare pe teritoriul Bulgariei a tuturor cetățenilor care provin din terțe state și din Uniunea Europeană, cu intrarea obligatorie cu un test PCR. În acest fel dorim să asigurăm teritoriul Republicii Bulgaria și să creștem securitatea cetățenilor bulgari cu privire la introducerea noii variante a coronavirusului în țară”, a declarat ministrul bulgar al sănătății, Kostadin Anghelov, citat în comunicatul de presă.

În cadrul ședinței, s-a confirmat decizia din 4 februarie de a relua prezența la ore a elevilor de clasa a V-a până în a XII-a, într-o ordine strict stabilită. În ceea ce privește viitoarele negocieri cu restaurantele pentru deschiderea acestora, prim-ministrul a avertizat: „Să-și amintească că acum o lună au existat oameni care au murit în ambulanțe, căutând un pat. Nu au fost paturi în spitale, au fost oameni cărora le-a fost foarte greu și s-au luptat pentru un pat. Asta a fost acum o lună. Spre bucuria noastră, cu măsurile luate, noi am oprit asta în câteva săptămâni".

Borisov a subliniat că, dacă localurile încep să funcționeze din nou acum, când numărul persoanelor infectate cu coronavirus crește, acestea vor trebui închise din nou și în acest caz va fi mai dificil pentru stat să plătească ajutor, deoarece vor fi necesare notificări din nou.

Cu program de lucru redus

„Suntem gata să lucrăm cinci în loc de șapte zile pe săptămână, cu ore de lucru reduse. Doar „deschideți-ne”, a scris Asociația Bulgară de Comerț cu Amănuntul într-o scrisoare adresată primului ministru. Motivul lor este că pentru reprezentanții industriei greutățile financiare nu sunt nici simplificate, nici reduse. „Între 10 și 15% dintre comercianții cu amănuntul din Bulgaria au intrat deja în faliment”, a declarat Raia Popova, secretarul general al Asociației.

Organizația cere o revizuire a măsurilor existente și plata imediată a ajutorului, oricât de mic ar fi acesta. Comercianții care au depus documente încă din prima zi a deschiderii programului de 10%, de exemplu, nu au primit încă niciun ban din ajutor. (Rador)

https://www.mediapool.bg/ot-fevruari-otvaryat-molove-i-fitnesi-news317243.html