Bulgaria. Beneficii de miliarde ratate dacă nu adoptă euro în 2025

Bulgaria. Beneficii de miliarde ratate dacă nu adoptă euro în 2025Sursa foto: Arhiva EVZ

Bulgaria nu va putea îndeplini criteriul inflației pentru intrarea în zona euro până în iunie, ceea ce înseamnă că nu va putea introduce oficial moneda euro de la 1 ianuarie 2025.

Bulgaria, afectată de inflație

Acest lucru a reieșit clar din spusele recente ale guvernatorului Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), Dimităr Radev, în cadrul conferinței internaționale privind zona euro, organizată de Asociația Băncilor din Bulgaria, Asociația CFA din Bulgaria și Asociația Consulilor Onorifici din Bulgaria. În cadrul acesteia s-au discutat aspectele politice, economice, strategice și financiare ale viitoarei acceptări a Bulgariei în zona euro.

La această conferință a participat și ministrul bulgar interimar al Economiei, Petko Nikolov, fostul vicepremier bulgar Nikolai Vasilev, președintele Asociației Băncilor din Bulgaria și director executiv al Bank Post, Petia Dimitrova, fostul cancelar al Austriei Wolfgang Schussel, precum și foști prim-miniștri europeni și miniștri ai finanțelor.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Bulgariei, probabil că inflația va rămâne mai mare decât e necesar pentru adoptarea monedei euro. Întârzierea integrării depline a țării în zona euro are un preț, iar acesta este în continuă creștere, amploarea pierderilor din profiturile pierdute fiind măsurată în miliarde, a subliniat guvernatorul BNB. Potrivit acestuia, principalele motive ale întârzierii sunt instabilitatea politică și dorința insuficientă a puterii executive de a finaliza procesul.

Bulgaria vrea să intre în zona euro foarte repede

Radev a declarat că Bulgaria ar trebui să se alăture zonei euro cât mai curând posibil și și-a exprimat optimismul că acest lucru s-ar putea întâmpla anul viitor, dar nu va fi pe 1 ianuarie. Până la sfârșitul anului 2024, sistemul bancar va fi pregătit pentru euro, dar nu și administrația de stat și autoritățile locale. Acestea trebuie să îndeplinească cerințele tehnice și trebuie realizată consolidarea fiscală, precum și să se adopte rapid Legea privind introducerea monedei euro.

Există, de asemenea, o serie de sisteme de informare și de contabilitate aflate sub controlul puterii executive și al municipalităților care trebuie să se adapteze pentru a lucra în zona euro. Radev a evidențiat patru grupuri de condiții în competența puterii executive pentru euro - sectorul financiar nebancar, falimentul, întreprinderile de stat și măsurile împotriva spălării banilor.

Procesul de pregătire a monedelor euro bulgare a fost finalizat și se trece la baterea de probă a opt milioane de bucăți. Cantitatea totală de bancnote și monede necesare cântărește 12.300 de tone.

Se pregătește și o campanie de prevenire a abuzurilor, care se va numi „Comerciant cinstit”, a spus ministrul bulgar al Economiei, Petko Nikolov. Comisia pentru Protecția Consumatorilor va promova un business corect cu astfel de autocolante pe obiecte.

Ce beneficii ar pierde cu amânarea aderării

Printre beneficiile monedei euro pentru Bulgaria, Nikolov a subliniat creșterea ratingului de credit și posibilitatea finanțării cu dobânzi mai mici. Moneda unică va reduce, de asemenea, tranzacțiile și costurile pentru afaceri, ceea ce va sprijini exporturile, va avea un efect pozitiv asupra investițiilor străine, dar va face și ca prețurile și salariile să fie comparabile cu cele europene, a spus ministrul. El a promis măsuri de protecție a consumatorilor, precum cerințe pentru recalcularea corectă a prețurilor în euro, dubla etichetare a acestora timp de 12 luni de la data introducerii monedei europene.

Cele mai pregătite pentru intrarea în zona euro de la 1 ianuarie anul viitor sunt băncile, a declarat președintele Asociației Băncilor din Bulgaria și director executiv al Bank Post, Petia Dimitrova. În procesul de aderare, marea povară a căzut tocmai asupra băncilor - conform calculelor, acestea vor cheltui peste 300 de milioane de leva.

Fostul cancelar al Austriei, Wolfgang Schussel, a subliniat că este important ca oamenii să fie bine informați cu privire la avantajele monedei euro. Experiența Austriei a arătat că a fost nevoie de un an de pregătire pentru a câștiga încrederea societății.

Bulgaria

Bulgaria. Sursa foto: Dreamstime

1 ianuarie 2025, un termen prea scurt?

Fostul prim-ministru al Maltei, Joseph Muscat, a subliniat, de asemenea, importanța unei campanii de informare ample. Potrivit spuselor sale, se subestimează nivelul de stabilitate pe care euro l-ar putea aduce unei țări mai mici.

Fostul premier al României, Adrian Năstase, a spus că zona euro este un vis pentru țara sa de ani de zile, dar acesta este tot mai îndepărtat. Acum 20 de ani, România nu a îndeplinit un singur criteriu, iar acum sunt trei. Potrivit acestuia, Bulgaria este mai avansată în procesul de adoptare a monedei euro datorită Consiliului Monetar. Fostul ministru grec de Finanțe, Georgios Zanias, a subliniat ca fiind cel mai mare avantaj faptul că zona euro are cele mai bune reguli de guvernare. Colegul său cipriot, Michalis Saris, a adăugat că trebuie să ne uităm pe termen lung dacă sunt asigurați profesioniști pentru a stimula creșterea, dacă tinerii sunt suficient de bine informați.

Potrivit fostului vicepremier bulgar Nikolai Vasilev, Bulgaria are șanse să fie acceptată în zona euro de la 1 ianuarie 2025. Dar pentru asta este nevoie de voință politică și ca țara să fie scoasă de pe lista neagră privind spălarea banilor a organismului global de supraveghere Financial Action Task Force.

Schussel: Bulgaria va intra în Schengen terestru până la sfârșitul anului 2024

“Nu am nicio îndoială că Bulgaria va deveni parte a Schengen și pe cale terestră până la sfârșitul anului. Este timpul să deveniți membru cu drepturi depline al UE - aceasta include spațiul Schengen și zona euro”, a declarat pentru Euronews Bulgaria fostul premier al Austriei, Wolfgang Schussel. Cu ani în urmă, el a lucrat intens pentru admiterea Bulgariei și României în UE.

Schussel subliniază că atunci când Bulgaria va îndeplini criteriile pentru zona euro, țara va introduce rapid moneda unică, dar în societate trebuie căutat un consens între partenerii sociali, mediul de afaceri și politicieni.

Fostul cancelar reamintește că în Austria a fost votată o lege care să reglementeze speculațiile, astfel încât oamenii să nu aibă îndoieli în perioada de tranziție dintre cele două monede.

(Articol de Victoria Bochevska, 24Chasa; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News