Bulgaria: Alegeri prezidenţiale şi municipale. Apar primele nereguli - campanie cu capra

Aproximativ 6,9 milioane de bulgarii sunt chemaţi azi la urne pentru a-şi alege noul preşedinte şi consilierii municipali. Scrutinul, la care sunt înscrişi 18 candidaţi, este considerat un test pentru paritdul de centru dreapta al premierului Boiko Borisov şi pentru capacitatea acestei ţări de a depăşi preocupările UE legate de corupţie.Observatorii politici şi+au exprimat deja temerile referitoare la posibilitatea fraudării alegerilor, existând suspiciuni că voturile ar putea fi cumpărate.

UPDATE1. La comisiile municipale din ţară au fost depuse câteva plângeri pentru propagandă politică nepermisă în timpul desfăşurării scrutinelor. Potrivit agenţiilor de presă, citate de corespondentul Agrepres, prima plângere a fost depusă la comisia electorală din oraşul Hisaria (centrul Bulgariei). Un partid politic a sesizat comisia că o capră pe care era înscris numărul ce aparţinea unui candidat rival în buletinele de vot ar fi traversat satul Novo Jelezare, îndemnându-i în acest fel pe sătenii să voteze pentru candidatul respectiv. Actualul preşedinte socialist, Gheorghi Pîrvnaov, nu mai poate candida, având deja două mandate, informează Washington Post. Favoritul cursei este considerat Rosen Plevneliev, în vârstă de 47 de ani, susţinut de GERB, formaţiunea aflată la guvernare, fiind creditat cu 38-40 la sută din intenţiile de vot în primul tur şi învingător în cel de-al doilea tur, din 30 octombrie. Principalii rivali ai lui Plevneliev sunt socialistul Ivailo Kalfin (47 de ani) şi independenta Meglena Kuneva, fost comisar european, care ar urma să se situeze pe locurile doi, resprectiv trei. OSCE a avertizat că există pericolul ca alegerile să fie fraudate, în urma manipulării numărării voturilor.

Preşedintele îşi asumă un rol limitat de arbitru în Bulgaria. Este garantul unităţii naţiunii şi reprezintă ţara în relaţiile internaţionale. El este comandantul suprem al armatei, numeşte ambasadori şi are drept de veto asupra legilor. Dacă totuşi Parlamentul reia votul asupra textelor fără schimbări, şeful statului este obligat să îşi dea avizul. Victoria lui Pleveniev îi va consolida şansele premierului Boiko Borisov de a continua reformele economice. Guvernul său a reuşit să menţină o oarecare stabilitate macroeconomică, cu preţul unor măsuri de austeritate severe.

Salariile, care ating în medie 360 de euro pe lună, nu au mai crescut de doi ani, în timp ce preţurile la energie nu încetează să crească şi nivelul şomajului rămâne ridicat, de 9,45 la sută.