Bulgaria a votat pro-Europa! Înfrângere catastrofală în alegerile anticipate pentru partidul susținut de Rusia

Bulgaria a votat pro-Europa! Înfrângere catastrofală în alegerile anticipate pentru partidul susținut de Rusia

Partidul Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) al fostului premier bulgar Boiko Borisov a obţinut între 32,2% şi 32,8% din voturile exprimate în alegerile anticipate, prin comparaţie cu cele 28% până la 28,4% din sufragii strânse de către Partidul Socialist, formațiune din care provine și președintele Rumen Radev. Fostul premier Boiko Borisov a anunțat duminică seara că va forma un nou guvern de coaliție.

"Acest rezultat confirmă categoric că GERB ar trebui să fie principalul partid de guvernământ", a declarat fostul premier, care a demisionat în noiembrie anul trecut, după victoria lui Radev în alegerile prezidențiale.

Proiecțiile arată că trei partide mici ar putea depăși pragul de 4% necesar pentru reprezentarea în parlament.

PSB și-a recunoscut înfrângerea. "Dorim să felicităm învingătorii, GERB", a declarat presei șefa socialiștilor, Kornelia Ninova. "Dacă nu vor reuși să formeze un guvern și vom primi un mandat, vom încerca să formăm noi un guvern" pentru a asigura stabilitatea Bulgariei, care urmează să preia președinția Uniunii Europene la 1 ianuarie 2018, a adăugat ea.

Ninova pledează pentru ridicarea sancţiunilor impuse de UE Rusiei şi pentru o cooperare mai mare cu Moscova. La rândul său, conservatorul Boiko Borisov doreşte proiecte energetice comune cu Rusia, dar respectarea politicii UE şi NATO faţă de Moscova. Cele două partide erau, de săptămâni bune, la egalitate în sondaje, iar o alianţă de partide naţionaliste are şanse să facă parte din orice guvern de coaliţie.

Premierul Boiko Borisov a demisionat în luna noiembrie a anului trecut, după victoria lui Rumen Radev la alegerile prezidențiale, un candidat pro-rus, susținut de socialiști. Au urmat luni întregi de incertitudine politică pentru Bulgaria și există posibilitatea ca și următorul Parlament să fie la fel de fragmentat și să aibă probleme în a forma o coaliție de guvernare, potrivit analiștilor politici, citați de presa internațională. 

Blocul Reformist, partenerul lui Borisov la guvernare, a fost singurul partid care a încercat să formeze un nou Guvern după demisia premierului, dar nu a reușit să îi convingă pe aliații săi, GERB și Frontul Patriotic, să îl susțină.

Analiștii politici arată că alegerile anticipate vor amâna reformele care pentru cea mai săracă țară din UE sunt absolut necesare.

Bulgaria, țară membră UE și NATO, suscită atât interesele Occidentului cât și pe cele ale Rusiei, care este nerăbdătoare să își reconstruiască influența în sud-estul Europei în condițiile în care încearcă să scape de sancțiunile internaționale impuse după ce a anexat ilegal Crimeea.

 

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre