Bulgaria a alocat o contribuție voluntară de 50.000 de euro la Fondul fiduciar de colectare de bani pentru a sprijini activitățile Oficiului Procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga care investighează crimele de război ale Rusiei din Ucraina.
Acest lucru reiese din raportul privind activitatea Ministerului Justiției sub conducerea ministrului Nadejda Iordanova. „Este asigurată participarea activă la inițiativele UE legate de lupta împotriva impunității în Ucraina, scrie Doroteia Dachkova în publicația bulgară SEGA.
În cadrul competențelor sale, Ministerul Justiției participă la Grupul operativ Freeze and Seize Task Force al CE, înființat pentru a coordona activitățile legate de înghețarea activelor,” se arată în raport. În primăvară, Consiliul Judiciar Suprem a decis că nu este oportun ca magistrați bulgari să participe la Comisia internațională specială, care, la inițiativa Poloniei, va documenta și va stabili crimele rusești comise în Ucraina.
Fără dezbateri, Consiliul a acceptat ca referință doar scrisoarea Ministerului Justiției, care le-a adresat cererea poloneză de numire a experților. Ministrul Iordanova a promis că va supune din nou chestiunea în atenția Consiliului.
„Eu sunt intrigată, aceasta este o chestiune de valoare”, a spus ministrul, care a lipsit de la ședința la care nota din Polonia a fost acceptată doar cu titlu informativ.
Ea a subliniat că Bulgaria nu poate rămâne pasivă până când toate crimele de război nu sunt investigate și vinovații nu sunt pedepsiți. Nu s-a mai ajuns la reintroducerea subiectului pe ordinea de zi a Consiliului, iar de marți Iordanova nu mai este ministru al justiției. Rămâne de văzut dacă, în calitate de succesor al ei, ministrul interimar Krum Zarkov va face acest lucru.
Totuși, inițiativa poloneză nu are nicio legătură cu Curtea Penală Internațională de la Haga, al cărei procuror Karim Khan a inițiat o anchetă privind crimele rusești din Ucraina.
Chiar înainte de aprilie, ziarul „Sega” a trimis întrebări procurorului Karim Khan, precum și Ministerului bulgar al Justiției, Consiliului Judiciar Suprem și Parchetului cu privire la posibilitatea ca magistrații bulgari să asiste Curtea Penaelă Internațională. Niciun răspuns nu a venit de la niciuna dintre aceste instituții.
„Bulgaria va participa și la ancheta CPI de la Haga pentru posibile crime de război. Una dintre opțiunile posibile este ca avocații care se află în prima linie și vorbesc cu refugiații să se implice cu informații despre diferitele crime, agresiuni și atrocități comise”, a anunțat, înainte de aceasta, ministrul Iordanova.
Ministerul Justiției a inițiat crearea unui mecanism de coordonare pentru colectarea și trimiterea de informații și materiale care să sprijine ancheta CPI. „Franța, Țările de Jos, Slovenia, Bulgaria, Letonia, Polonia, Lituania, Luxemburg, Spania, Suedia, Cehia, Croația, Grecia, Italia, Estonia, Austria, Irlanda, Germania, Finlanda, Portugalia, Slovacia, Malta, Danemarca, Belgia, România și Cipru se angajează să depună toate eforturile necesare pentru a avea în vedere creșterea sprijinului acordat CPI atât financiar, cât și din punct de vedere al resurselor umane”, se arată în comunicat. (Traducere RADOR)