Bulgaria 2020 - protestele nu au reuşit să emane lideri, nici o platformă unică pentru schimbare

Bulgaria 2020 - protestele nu au reuşit să emane lideri, nici o platformă unică pentru schimbare

Dnevnik se adresează în mod tradițional la sfârşit de an unor filozofi, politologi, sociologi și observatori, pentru a evalua din punct de vedere politic și economic anul 2020 și pentru a face prognoze pentru 2021. Anul care se încheie a fost deja evaluat de revista "Time" ca fiind cel mai cumplit de până acum pentru contemporani.

A fost posibil de prezis acum 12 luni? A reușit cineva să prezică criza politică? Citiți evaluarea pentru 2020, în zilele care preced Anul Nou, iar așteptările pentru 2021 vor fi publicate după 1 ianuarie 2021. Vă oferim acum răspunsurile doctorului în sociologie Boriana Dimitrova, manager al agenției „Alpha Research”, pentru anul care se încheie.

Reporter: S-a împlinit vreuna dintre așteptările dvs. pentru 2020? În privinţa a ce v-aţi înşelat?

Boriana Dimitrova: Din punct de vedere politic, două dintre așteptările mele au fost confirmate: cele legate de creşterea ipocriziei politice şi confruntările din anul care se încheie, ca un preludiu pentru anul 2021, cu dublele sale alegeri în Bulgaria - parlamentare şi prezidenţiale. Și a doua previziune - cea privind sfârșitul demisiei ușoare a premierului Borisov. Nu am putut să prevăd vara fierbinte a protestelor anului 2020, nici configurația ciudată a subiectului pe care președintele bulgar a ales-o pentru a-și proiecta așteptările politice.

Reporter: Dacă pandemia de coronavirus a fost imposibil de prevăzut, la fel au stat lucrurile şi legat de criza politică?

Boriana Dimitrova: Şi da, și nu. După cum am menționat deja, a fost ușor de prezis că un an care precede două rânduri de alegeri nu va fi unul liniştit. Pe de o parte, dorinţa opoziției parlamentare și extraparlamentare de a obține o vizibilitate politică puternică și de a declara avânt pentru victorie, iar pe de altă parte, a partidului de guvernământ, de a-și împușca rivalii politici cu instrumente de putere, puteau să conducă doar la nişte confruntări. 

În același timp, astfel de catalizatori ai crizei, precum acțiunea strălucită a lui Hristo Ivanov în Roseneţ și reacția publică puternică care a urmat, intrarea provocatoare a Procuraturii în Președinție și adunarea politică surprinzător de structurată din spatele președintelui, nu au putut fi prezise. În cele din urmă, nici acum nu știm dacă criza va rearanja un puzzle, în care toate piesele își vor găsi locul, ori vor juca un joc de șah, în care cele mai puternice piese vor fi făcute mat.

Reporter: Protestele au avut vreun sens, s-a realizat ceva?

Boriana Dimitrova: Fiecare protest are sens. Cel puțin pentru persoanele implicate. Protestele sunt o șansă de a auzi un punct de vedere diferit, de a se face lumină şi a se spune fapte ascunse, de a scutura suporturi și susţineri putrede. Obiectivul explicit pe care și l-au propus - demisia guvernului - a fost foarte dificil de atins, mai ales într-o situație de pandemie, unde pentru majoritatea oamenilor problemele existențiale le înlocuiesc pe cele politice. Cu toate acestea, acesta nu a fost punctul lor cel mai slab. Cea mai mare slăbiciune a lor rămâne faptul că nu au reușit să emane lideri, nici o platformă unică pentru schimbare, care să poată fi recunoscută de grupurile sociale largi.

Reporter: Cum apreciați comportamentul președintelui Radev în 2020?

Boriana Dimitrova: Ca fiind unul ambițios, dar ofensator, neconvingător și dezamăgitor.

Reporter: Ce anume a reprezentat o surpriză pentru dvs. în 2020, în spaţiul politic?

Boriana Dimitrova: Cât de adânci, colorate, lipsite de scrupule și cinice sunt anumite legături economice și politice concrete.

Reporter: Și ce nu a fost o surpriză?

Boriana Dimitrova: Acelaşi lucru. Dar ca principiu general.

Reporter: Care este cuvântul anului 2020 în opinia dvs.?

Boriana Dimitrova: Covid-19.

Reporter: Există efecte pozitive ale acestei crize și care sunt acestea?

Boriana Dimitrova: Ne-am dat seama că lucrurile pe care le consideram drept un dat - cum ar fi călătoriile libere, comunicarea, împărtășirea celor mai importante momente din viață cu cei dragi - nu sunt un dat. Și trebuie să le prețuim și să le protejăm mult mai mult - nu numai de imixtiuni legate de sănătate, ci și de cele politice. Și privit mai pragmatic, am dobândit abilități nebănuite pentru reorganizarea programului personal și al celui de lucru, pentru adaptarea la mediul online, pentru o responsabilitate mai mare și o rigoare în gestionarea resurselor, mai multă inițiativă în solidaritate și asistența reciprocă.

Reporter: Cum apreciați starea societății civile?

Boriana Dimitrova: Există o concepție greșită conform căreia societatea civilă este cea mai activă atunci când oamenii sunt pe stradă. Protestele sunt, fără îndoială, unul dintre drepturile democratice importante și reprezintă pârghii de presiune. Cu toate acestea, cu cât societatea civilă este mai matură, cu atât reușește mai mult, nu sporadic, ci permanent, să solicite un control, raportare, schimbări în activitatea guvernului, oricine ar fi acesta; când, după proteste, nu numai că se întoarce pur şi simplu acasă, ci se unește în jurul unor valori și stabilește standarde de la care nu se abate. Din acest punct de vedere, societatea civilă bulgară progresează, deși încet - tinerii își învață drepturile mai repede, oamenii dobândesc experiență, învață din mers, trecând de la afectul emoțional la o organizare mai rațională și mai eficientă, care este capabilă să-şi atingă obiectivele.

Articol de Boriana Dimitrova

https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/12/29/4156063_2020_protestite_ne_uspiaha_da_izluchat_liderstvo_nito/

Traducerea: Mirela Petrescu

Ne puteți urmări și pe Google News