Unul dintre cele mai populare trasee din Masivul Retezat primeşte o temă şi un nume:„Calea Lupului”. Administraţia Parcului Naţional Retezat (PNR) ajunge astfel la cel de-al cincilea traseu tematic amenajat, în încercarea de a le oferi turiştilor rute pentru excursii de neuitat.
Administraţia PNR a terminat săptămâna aceasta de amenajat noul traseu tematic, acesta fiind cel mai lung şi cel mai dificil dintre toate cele cinci de până acum.
„Calea lupului” începe de la Cârnic, urcă spre Pietrele, apoi Genţiana, lacul Bucura, Poiana Pelegii şi se termină la Cheile Buţii. Porţiunea dintre Cârnic şi Poiana Pelegii este numită „bulevard” de salvamontiştii hunedoreni, aceasta fiind cea mai tranzitată de turişti în fiecare vară.
Reprezentanţii PNR au simţit nevoia de a amenaja un nou traseu tematic aşa că au suprapus „Calea lupului”, pe o porţiune a sa, cu „bulevardul” din Retezat.
„Nu neapărat doar pe-acolo trec lupii din Retezat, să fim serioşi. I-am dat acest nume doar pentru că am dorită să atragem atenţia publicului asupra multelor idei preconcepute greşite despre lupi. Lupii nu sunt ucigaşi nemiloşi, nu atacă omul în orice împrejurare şi nu produc pagube însemnate. Dacă ar fi fost aşa, natura i-ar fi eliminat demult. Lupii îşi trăiesc viaţa lor pe aceeaşi treaptă pe care i-a pus natura cu mii de ani în urmă”, spune Zoran Acimov, directorul Administraţiei PNR.
Variante pentru cei neantrenaţi
„Calea lupului” se parcurge, în întregime, în 10 – 11 ore. Cei care vor să meargă pe tot traseul au varianta de a-l parcurge în două zile, cu cazare la Pietrele, Genţiana, ori cu campare la Bucura sau Poiana Pelegii. Traseul cere o condiţie fizică destul de bună, mai ales pe porţiunile de urcare şi coborâre spre lacul Bucura.
Cei care vor să meargă doar pe o parte a traseului, o pot face între Cârnic – Pietrele şi Bucura, după care se pot întoarce ori îl pot abandona la două ore de mers mai în jos de lacul Bucura, în Poiana Pelegii.
În Retezat mai există alte patru trasee tematice, toate de dificultate mult mai mică decât „Calea lupului”. Unul singur dintre acestea patru (cel referitor la caprele negre, Pietrele – Stânişoara, Ciurla, Lolaia şi retur) nu este indicat pentru copiii mici.
Celelalte trei se află la baza masivului şi au ca puncte de reper cetatea Colţ, viaductul Nucşoara, Cetatea Mălăieşti sau Peşterea Lotrilor.
Fiecare traseu are panouri cu informaţii despre animalele, plantele şi legendele Retezatului, dar şi întrebări ale căror răspunsuri se găsesc pe următorul panou din traseu.