Noul tip de buletin electronic, extrem de controversat, vine la pachet cu mai multe facilităţi. Aflaţi care sunt acestea

Noul tip de buletin electronic, extrem de controversat, vine la pachet cu mai multe facilităţi. Aflaţi care sunt acestea

S-a anunţat că vom avea noi cărți de identitate de data aceasta electronice, care vor veni la pachet cu multe facilități: nu doar că le vor putea folosi pentru serviciile electronice, dar acestea vor ține locul cardurilor de sănătate actuale. În plus, proiectul dezbătut astăzi propune ca și copiii sub 14 ani să poată avea buletin, dacă părințiilor decid asta. Iată, pe scurt, ce știm la acest moment despre noile cărți de identitate:

Concluzie după dezbaterea publică: "Nu suntem de acord cu introducerea unui astfel de document electronic în lipsa unui studiu de fezabilitate. Pentru că la fel s-a întâmplat în cazul Cardului de Sănătate şi vedem că în loc să îmbunătăţească sistemul, mai mult rău face. Nu vrem să se arunce din nou banii pe fereastră pentru o modificare care nu ajută nimănui. În plus, nu se precizează în ce condiţii ar putea avea acces la informaţiile de pe cardul de identitate diverse instituţii, publice sau private", a declarat unul dintre participanţii la acestă  dezbatere.

Ce trebuie ştiut despre noile buletine de identitate: 1. Românii vor avea un buletin electronic, pe care-l vor putea folosi și online: Cartea electronică de identitate va putea fi folosită de titularul său și online, pentru a beneficia de serviciile electronice bancare, fiscale, sociale, de educație ș.a.m.d. Noul tip de buletin ar aduce garanții suplimentare de securitate, micșorând tot mai mult posibilitatea folosirii unor documente false de identitate. Buletinul va cuprinde și o imagine facială a titularului, dar și amprentele a două degete. 2. Buletinul va putea fi folosit drept card de sănătate: Odată ce noul buletin (cartea de identitate electronică) va fi emis titularului, acesta nu va mai avea nevoie și de cardul de sănătate pentru a proba calitatea sa de asigurat în sistem, pentru că buletinul va înlocui cardul de sănătate.

3. Şi copiii sub 14 ani pot avea carte de identitate: Proiectul în dezbatere ar putea schimba acest lucru, pentru că le-ar da părinților posibilitatea să ceară o carte electronică de identitate și pentru copiii lor mai mici de 14 ani. În plus, pentru copiii sub 12 ani, actul de identitate nu va conține și amprentele acestora. Buletinele celor mici nu vor fi valabile însă decât doi ani, pentru că imagina facială imprimată în buletin va trebui schimbată mult mai des, având în vedere modificările fizice prin care trec cei mici de la an la an.

Ne puteți urmări și pe Google News

4. Nu toți românii vor fi obligați să aibă cărți electronice de identitate: Actul în dezbatere propune ca, pentru românii care nu sunt de acord cu ideea de carte electronică de identitate, din motive religioase sau de conștiință, aceștia să poată avea un tip de carte de identitate simplă. Asta înseamnă că buletinul lor nu va conține datele lor biometrice, adică imagina feței și, după caz, amprentele a două degete și că nu-l vor putea folosi pentru serviciile on-line de care vorbeam mai sus. Practic, acest tip de buletin simplu nu ar fi foarte diferit de ceea ce avem în prezent. 5. Alte perioade de valabilitate pentru cărțile de identitate provizorii: Actualmente, termenul de valabilitate al cărții de identitate provizorii este de un an. Dacă proiectul va trece de Guvern și de Parlament în forma actuală, pentru situațiile când se solicită eliberarea unui document de identitate simplu (adică nu în format electronic), termenul de valabilitate al documentului provizoriu va fi de 45 de zile, informează avocatnet.ro.