Buldozerele amenință „Grădina Carpaților”

Buldozerele amenință „Grădina Carpaților”

Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, autoritatea care ar trebui să protejeze natura, e gata să avizeze „asasinarea” unor râuri, prin construcția de microhidrocentrale.

Munții Țarcu sunt una din ultimele frontiere ale sălbăticiei din Europa. Au fost declarați sit  Natura 2000 pentru că aici trăiesc specii protejate. Numai că, peisajele rupte  din povești, cu ochiuri de apă de un albastru ireal, cu râuri repezi și clare, cu păduri de un verde greu de cuprins riscă să devină o amintire. Motivul: câteva hidrocentrale ar putea distruge Râurile Bistra Mărului, Șucu și Olteana, care fac parte din Situl Natural.

„Avizul de mediu pentru Strategia Energetică a României interzice amplasarea microhidrocentralelor în astfel de arii naturale protejate. Mai mult decât atât, administrația sitului Natura 2000 Munții Țarcu a emis avizul negativ, considerând că amplasarea de microhidrocentrale pe aceste râuri  este inoportună, deoarece pune în pericol starea de conservare a speciilor protejate”, arată Raluca Crîsta, manager de proiect în cadrul WWF România.  

Contactată de EVZ, Carmen Sorescu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, susține că avizarea acestor proiecte nu are valoare legislativă. „Este vorba de un aviz dat de Ministerul Mediului, pe strategia energetică, nu este vorba de o lege. (…) În ceea ce privește proiectele în discuție (n.r. -pentru avizarea de microhidrocentrale pe râurile Bistra Mărului, Șucu și Olteana) acestea au fost supuse procedurilor de reglementare pe o perioadă de cinci ani, au trecut de toate procedurile, de la analiză tehnică la dezbateri publice, iar acum am revenit la faza de dezbatere”.

Alte râuri au fost deja distruse

Construirea unor microhidrocentrale au afectat deja râurile Craiu, Cuntu și Sebeșel din Munții Țarcu. După ce au distrus natura și implicit habitatele unor animale protejate, aceste microhidrocentrale nici măcar nu funcționează. În timp, albiile celor trei râuri de munte - Craiu, Cuntu și Sebeșel au secat, arătând mai degrabă a drumuri forestiere, uscate.

Ne puteți urmări și pe Google News