Editura Evenimentul si Capital

Povestea lui Buick, scriitorul român care a încercat să fugă de stalinism cu goeleta

Autor: | | 1 Comentarii | 2261 Vizualizari

Marinar de profesie, literat prin vocație, Nicolae Bogza „Buick”, fratele comunistului Geo Bogza, a conceput legendarul roman de aventuri Toate pânzele sus după ce a încercat să evadeze din România bolșevizată pe mare, cu o corabie cu pânze improvizată.

Pe 8 martie 1910 s-a născut la Blejoi, lângă Ploiești, un „homme a femmes” și un romancier competitiv: Nicolae Bogza, Buick pentru prieteni, cunoscut ca scriitor sub numele de Radu Tudoran (după ce s-a supărat, efemer, pe fratele Geo). Fiu de marinar antreprenor, mezinul familiei a devenit ofițer de marină (Geo n-a reușit să devină nici marinar de apă dulce, deși a încercat) - consemnează Paul Cernat în încercarea de a creiona portretul unui personaj pe cât de interesant, pe atât de neglijat de criticii literari. Politic, „Nicu” n-a mers nici către stânga radicală a lui Geo, nici către dreapta radicală a fraților mai mari, Alexandru și Ovidiu. A comis, în 1939, o carte de reportaje despre Germania hitleristă, suficient de neutră ca să-l strice cu toată lumea - adaugă Cernat.

Corespondent de război în Bugeac

De remarcat că Buick, cum era alintat în cercurile intime, a colaborat o vreme (fără mari angajamente) la presa afiliată extremei drepte (Curentul, Evenimentul zilei - unde a fost chiar redactor), și a fost trimis în Bugeac pe post de corespondent de război. De aici își va extrage, în 1941, subiectul pentru cuceritorul roman Un port la Răsărit (printre cele mai bune ale lui) - apreciază Paul Cernat. Și, în continuare: „Publicase, mai înainte, volumul de nuvele Orașul cu fete sărace, consemnat în Istoria... lui Călinescu se pare fără știrea acestuia. Romancierul sentimental din Antotimpuri (1943) lasă locul celui social, inspirat din lumea petrolului (Flăcări, 1945) și antiutopistului satiric: cărțile «pentru copii» Purcelul care a ajuns boier și Ferma «Coțofana veselă» apar cam în același timp cu Animal Farm a lui Orwell, cu care se înrudesc frapant”.

Romantismul visător și liric din Întoarcerea fiului rispitor (1947) va face carieră ca roman de dragoste în numeroase ediții, concurat, ulterior, de mai dulcegele Acea fată frumoasă și de Maria și marea.

Geo îl scapă de pușcărie

Urmează, pe linia pomelnicelor literare cernatiene, dezvăluirea culiselor în care a luat ființă cel mai cunoscut roman al lui Nicolae Bogza/Radu Tudoran: „Aventura ratată a plecării clandestine din țară cu o goeletă improvizată (colegii săi de echipaj au fost toți arestați) se va traduce, în 1954, în cel mai frumos roman de aventuri al literaturii române, exotic-multietnicul Toate pînzele sus! - un Corto Maltese autohton, apărut neverosimil în anii stalinismului dur (va fi ecranizat cu egal succes două decenii mai târziu)”. Cum a scăpat autorul de mânia proletară? Paul Cernat are răspunsul: „Noroc cu fratele Geo, care îl salvase anterior și de închisoare și care a avut mult de tras, ca zelator oficial, pentru a ține spatele familiei și colegilor «cu probleme»... Cartea a fost, se pare, bătută la mașină de tânăra soție de atunci a lui Radu Tudoran, actrița Ileana Iordache-Streinu (doamna Ussy)”.

Halep, BOOM FINANCIAR! Câți BANI a câștigat Simona la Miami

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI