Bugetul lui Biden: primele semnale că deficitul nu va mai conta
- Alice Barbu
- 30 mai 2021, 11:14
Președintele Biden a declarat primul său buget vineri după-amiază, observându-se că nu s-a dorit o deosebită atenție asupra propunerii sale de a cheltui 6 trilioane de dolari în 2022.
Joe Biden dorește mai mulți bani pentru educație, cercetare, drumuri și poduri, internet de mare viteză, programe de siguranță și asistență medicală la domiciliu pentru vârstnici. Acesta propune o extindere masivă a rolului guvernului federal în economie.
Planul lui Biden
Administrația Biden prezice un deficit de 1,8 trilioane de dolari în anul 2022 și aproximativ 1,3 trilioane de dolari anual, timp de un deceniu. Este o diferență față de gândirea administrației președintelui Barack Obama, care a făcut eforturi semnificate pentru a reduce deficitul în cel de-al doilea mandat al său.
Potrivit Casei Albe, aceste cheltuieli vor produce echivalentul unei economii în creștere. Națiunea se va bucura de o creștere mai rapidă a economiei, de ocupare deplină a forței de muncă și de o inflație modestă, care nu va fi niciodată peste 2,3%. Pe scurt, nu ar exista efecte secundare.
Economiștii, investitorii de pe Wall Street și publicul încearcă să înțeleagă dacă acest lucru poate fi credibil. Fostul secretar al trezoreriei Larry Summers, un veteran al Casei Albe de la Bill Clinton la Obama, se numără printre cei care avertizează că o astfel de infuzie masivă de cheltuieli, ar putea provoca o inflație nedorită, în care prețurile să crească brusc. O inflație crescută este greu de schimbat, necesitând o oprire prin creșterea ratelor dobânzilor. Acest lucru, de obicei, declanșează o recesiune.
De asemenea, administrația Biden a cerut Congresului să găsească modalități de a crește salariul minim la 15 dolari pe oră, de a ierta datoriile studenților, de a reduce costurile medicamentelor eliberate pe bază de rețetă și de a crea o opțiune de susținere a sănătății publice. Însă, aceste politici nu sunt incluse în proiecțiile bugetare, unele dintre ele putând să adauge costuri suplimentare substanțiale.
Va fi o decizie bună ?
Imaginea deficitului ar putea arăta mai rău față de ceea ce susține echipa Biden. Creșterea impozitului pentru corporații și oameni de afaceri, prin care Biden își propune să strângă noi venituri, nu ar oferi suficienți bani pentru a plăti noile cheltuieli. De fapt, Congresul trebuie să aprobe toate majorările fiscale, ceea ce ar părea puțin probabil. Previziunile bugetare includ și economii substanțiale din reducerile impozitelor fostului președinte Donald Trump, împreună cu reducerea creditului fiscal pentru copiii lui Biden. Aceste scăderi ar însemna o creștere a impozitelor asupra clasei de mijloc, încălcând una dintre promisiunile campaniei lui Biden.
Înalți oficiali ai Casei Albe subliniază că acum este momentul potrivit pentru a face astfel de investiții. Împrumuturile sunt ieftine acum și nu vor împovăra națiunea cu plăți mari prin serviciul datoriilor. S-ar spune că obiectivul principal al lui Biden este de a readuce milioane de americani la locul de muncă și de a se asigura că națiunea rămâne în competiție cu China, conform washingtonpost.com.
"Bugetul președintelui îmbunătățește perspectivele fiscale pe termen lung, deoarece politicile sale sunt mai mult decât plătite pe termen lung", a declarat vineri Shalanda Young, director în exercițiu. „ Dacă nu s-ar concretiza aceste investiții într-un moment în care costurile dobânzilor sunt atât de scăzute, ar însemna pierderea unei oportunități istorice care ar afecta generațiile viitoare. "