Bugetarii nu vor mai avea liber pe 3 ianuarie 2025, zi care făcea punte între Anul Nou și weekend, potrivit unor surse politice. Mai exact, Guvernul nu a discutat despre proiectul aflat la Ministerul Muncii, care prevedea că ziua de 3 ianuarie să fie zi liberă.
Bugetarii, trimiși la muncă mai repede
Bugetarii au beneficiat de o vacanță extinsă de Sărbători, care ar fi trebuit să dureze până pe data de 8 ianuarie. Totuși, Guvernul nu a discutat propunerea Ministerului Muncii de a acorda zi liberă și pe 3 ianuarie, pentru a crea o punte între zilele libere de Anul Nou și cele de Sfântul Ion și Bobotează.
Cu alte cuvinte, bugetarii nu vor beneficia de o punte între zilele libere de 1 și 2 ianuarie și weekendul format din 4 și 5 ianuarie. Este pentru prima dată după mulți ani când bugetarii vor fi nevoiți să meargă la muncă o singură zi, după care vor avea din nou liber. Iar cei care doresc să aibă liber în ziua de vineri vor trebui să își ia o zi din concediul de odihnă.
Zilele libere legale pentru anul 2025
În anul 2025, românii vor avea la dispoziție 17 zile libere, conform prevederilor Codului Muncii. Aceste zile includ atât sărbători naționale, cât și religioase. Acestea sunt:
- 1 ianuarie (miercuri) – Anul Nou, 2 ianuarie (joi) – A doua zi după Anul Nou,
- 6 ianuarie (luni) - Boboteaza,
- 7 ianuarie (marți) - Sfântul Ioan Botezătorul,
- 24 ianuarie (vineri) – Ziua Unirii Principatelor Române,
- 18 aprilie (vineri) - Vinerea Mare,
- 20 aprilie (duminică) – Paștele Ortodox,
- 21 aprilie (luni) – A doua zi de Paște Ortodox,
- 1 mai (joi) – Ziua Muncii,
- 1 iunie (duminică) - Ziua Copilului,
- 8 iunie (duminică) – Rusaliile,
- 9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii,
- 15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului,
- 30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei,
- 1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României,
- 25 decembrie (joi) – Crăciunul,
- 26 decembrie (vineri) – a doua zi de Crăciun.
Bugetarii sunt cei mai norcoși. Alții muncesc pentru ei
Mai trebuie menționat că există anumite categorii profesionale care vor lucra în timpul sărbătorilor, cum ar fi angajații din domeniile de urgență, sănătate, forțele de ordine și mass-media.
Pentru acești lucrători, Codul Muncii stipulează compensații: acordarea de timp liber ulterior, spor salarial de minimum 100% (care poate ajunge până la 200%), în funcție de condițiile stipulate în contract. Zilele libere trebuie oferite în termen de 30 de zile, conform legii în vigoare.