Bugetarii se vor bucura de o nouă minivacanță în următoarea perioadă. Guvernul a stabilit, la sfârșitul anului trecut, ca persoanele care lucrează pentru stat să se bucure de patru zile libere consecutive chiar în prima lună din 2023.
Guvernul României a decis, la finalul anului 2022, să fie creată o nouă punte care să lege ziua de 24 ianuarie, în care este sărbătorită Unirea Principatelor Române, cu weelendul. Acest lucru înseamnă că bugetarii vor avea liber și în ziua de luni, 23 ianuarie. Persoanele care lucrează pentru statul român se vor bucura de o minivacanță de patru zile săptămâna viitoare.
Bugetarii vor mai avea parte de încă două minivacanțe în acest an. Prima dintre ele este în perioada 1-4 iunie, iar cea de-a doua între 12 și 15 august. „Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luatã potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii si angajatii sã îsi poatã stabili si previziona zilele libere pentru întregul an”, se precizează în documentul emis de Ministerul Muncii.
Aceste decizii nu sunt valabile și în cazul persoanelor care desfășoară o activitate care nu poate întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității. În plus, nici magistrații sau celelalte persoane care lucrează în instanțele de judecată care sunt implicate în soluționarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie si 14 august nu vor avea parte de zile libere.
Când vor recupera elevii zilele libere
Ministerul Educației a emis un comunicat de presă în care a explicat cum vor recupera elevii orele pierdute. Informarea a fost transmisă la începutul acestui an către toate instituțiile de învățământ și inspectoratele școlare din România. Ministerul Educației a stabilit că orele de curs din zilele libere vor fi recuperate după un program pe care fiecare școală în parte îl va stabili.
Reprezentanții din Educație au mai informat că orele pot fi recuperate și înainte de 23 ianuarie, respectiv 2 iunie. „Modificările de program vor fi comunicate personalului, elevilor si părinților, respectiv reprezentanților legali ai acestora. Inspectoratele școlare județene/ISMB vor monitoriza realizarea programului de recuperare și respectarea acestuia”, se precizează în informarea emisă de Ministerul Educației, potrivit Vremeanoua.ro.