Bufnițele au acaparat centrul Timișoarei

Bufnițele au acaparat centrul Timișoarei

„Ciufii de pădure” sunt oaspeți vremelnici și discreți ai copacilor de lângă Castelul Huniade: din toamnă până în primăvară, când pleacă să se împerecheze în alte cuiburi.

Timișorenii care trec prin scuarul din fața Castelului Huniade se simt urmăriți. Din copaci, zeci de păsări întorc capul după ei. Sunt destul de mari, în comparație cu obișnuiții porumbei ai orașului – au 35 de centimetri lungime, urechi ridicate și ochi galbeni, rotunzi. „Ciufii de pădure”, un soi de bufnițe, au umplut copacii din parc.

Colonia de păsări apare odată cu vremea rece. Timișoara e locul perfect de iernat, agitația orașului asigurând o temperatură mai ridicată decât în natură. Primăvara, păsările pleacă în pădure, unde își fac cuiburi.

Soții Dehelean au monitorizat ani la rând bufnițele care iernează în apropierea Muzeului Banatului. „În lunile reci ale anului se strâng cele mai multe. Am numărat și 160 de exemplare în colonie”, spune Luca Dehelean, ornitolog. Biologul Lucian Pârvulescu explică faptul că poluarea orașului e benefică acestor păsări. „Ele vin să ierneze , iar vara se împrăștie. Deși am fi tentați să credem că zgomotul orașului e deranjant, acesta nu le afectează defel. Iar temperatura mai ridicată din cauza traficului și vieții citadine le asigură un alt confort decât în sălbăticie”, explică specialistul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Frigul îi adună

Bufnițele caută arbori mai stufoși, care își păstrează frunzele, ca să se ascundă în timpul zilei. Dacă e cald, stau răsfirate, fiecare pe creanga ei. Când frunzele încep să cadă și temperatura scade, „Ciufii de pădure” se înghesuie pe crengi, unul lângă altul, ca să își țină de cald. În căutarea hranei pleacă separat. Pârvulescu ne-a mai explicat că „Ciufii de pădure” și-au creat o tradiție și de aceea se întorc acolo: „Primăvara, când se împerechează, caută alte cuiburi de cioară sau de coțofană, le retușează și depun ouăle. Vara îi prinde pe pui capabili să se crească singuri, iar toamna se adună din nou în scuarul de lângă Castelul Huniade”.

În centrul Timișoarei se găsesc momentan aproximativ 70 de „Ciufi de pădure”, atât femele cât și masculi. Cei care trec prin zonă le pot admira penajul pestriț, cu nuanțe de galben și cenușiu. Până la primăvară, când păsările vor zbura în zone mai liniștite și vor cuibări.