Budapesta: Ungurii au ieşit în stradă pentru a contesta noua Constituţie

Circa 100.000 de persoane au manifestat, aseară, la Budapesta împotriva guvernului condus de Viktor Orban, mobilizare fără precedent la apelul partidelor de stânga şi ecologiste, precum şi a societăţii civile, relatează Agerpres.

Dacă până acum apelurile la manifestaţii contra guvernului atrăgeau cel mult câteva mii de persoane, de această dată zeci de mii de opozanţi s-au mobilizat pentru a protesta faţă de adoptarea noii Constituţii ungare, care afectează democraţia.

Chiar în momentul în care premierul Viktor Orban şi susţinătorii lui celebrau noua Constituţie la Opera din Budapesta, manifestanţii se adunaseră în apropiere, cu slogane precum: "Va exista din nou o republică", aluzie directă la dispariţia, în noua Constituţie, a denumirii Republica Ungaria, înlocuită cu Ungaria. Ungaria = Orbanistan

Partidul socialist MSZP, partidul ecologist de stânga LMP şi noul partid DK al fostului prim-ministru socialist Ferenc Gyurcsany au participat la reuniune, alături de numeroase mişcări ale societăţii civile. Manifestanţii au scandat sloganuri împotriva lui Viktor Orban, purtând pancarte pe care scria: "Destul!", "Dictatura Orban", "Orbanistan". "Viktor Orban şi servitorii lui au făcut ca Ungaria să ajungă dintr-o ţară promiţătoare în locul cel mai sumbru al Europei", a comentat, înainte de începerea manifestaţiei, deputatul socialist Tibor Szanyi.

Noua Constituţie, adoptată în aprilie datorită majorităţii de două treimi de care se bucură în Parlament partidul Fidesz al lui Viktor Orban, a suscitat criticile Uniunii Europene, ale şefei diplomaţiei americane Hillary Clinton, ale FMI şi a numeroase organizaţii nonguvernamentale. Toţi i-au reproşat lui Viktor Orban că a limitat puterile Curţii constituţionale, că ameninţă pluralismul presei şi independenţa justiţiei. Legile constituţionale care o însoţesc sunt considerate a afecta independenţa Băncii Centrale, un ajutor în favoarea Fidesz pentru viitoarele alegeri legislative şi un mod de a impune politica fiscală a regimului conservator viitoarelor guverne.