Mesaj războinic de la Budapesta: „Nu vom sacrifica drepturile maghiarilor, indiferent de presiuni, chiar și din partea unui bun prieten”

Mesaj războinic de la Budapesta: „Nu vom sacrifica drepturile maghiarilor, indiferent de presiuni, chiar și din partea unui bun prieten”

Guvernul ungar va continua să protejeze drepturile comunităţilor etnice maghiare, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto în timpul unei sesiuni plenare a Forumului Parlamentarilor din Bazinul Carpatic (KMKF), reuniune desfăşurată vineri la Budapesta, transmite agenţia MTI.

''Nu vom sacrifica drepturile comunităţilor ungare pe altarul vreunui interes geopolitic, indiferent de presiunile venite chiar şi din partea unui bun prieten'', a spus şeful diplomaţiei ungare.

În ceea ce priveşte Ucraina, Szijjarto (foto)  a asigurat că guvernul de la Budapesta ''nici măcar sub presiunea vreunui prieten mare sau puternic'' nu va renunţa la poziţia sa de a se opune desfăşurării summiturilor NATO-Ucraina şi de a nu sprijini aderarea Ucrainei la UE sau NATO atât timp cât guvernul de la Kiev continuă ''politica anti-maghiară'', scrie Agerpres.

Măsurile guvernului ucrainean faţă de comunitatea locală de circa 150.000 de etnici maghiari este contrară valorilor europene şi normelor internaţionale, a continuat ministrul ungar de externe, avertizând totodată că măsurile pe care Kievul intenţionează să le pună în practică pentru împărţirea acestei comunităţi în trei districte administrative distincte ar putea crea şi mai multe dificultăţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vorbind despre politica externă a Ungariei, Szijjarto a menţionat că aceasta va continua să se axeze pe Europa Centrală, cu o atenţie specială acordată Bazinului Carpatic. El a apreciat că această regiune central-europeană a devenit ''motorul creşterii economice europene'' şi că o alianţă politică între ţările din această regiune este mai aproape ca oricând.

Şeful diplomaţiei ungare a mai spus că strategia guvernului din care face parte de a construi legături de prietenie cu vecinii în ''chestiuni practice şi pragmatice'' a îmbunătăţit condiţiile pentru etnicii maghiari.

Cooperarea economică dintre Ungaria şi alte ţări din Bazinul Carpatic a avut o dinamică ascendentă în ultimul deceniu, cu o creştere a schimburilor comerciale de 61%, ceea ce a creat ''o asemenea interdependenţă economică încât este necesară de asemenea o cooperare mai strânsă în alte domenii'', a apreciat Szijjarto.

Conform datelor pe care el le-a prezentat, programul guvernului de la Budapesta de a promova activităţile economice ale etnicilor maghiari a ajutat în ultimii ani circa 37.000 de întreprinderi mici şi mijlocii printr-o asistenţă financiară care a însumat 60,8 miliarde de forinţi (192,4 milioane euro) şi a permis investiţii de circa 108 miliarde de forinţi.

Szijjarto a precizat că acest program continuă şi în anul 2019, cu un buget de 38,5 miliarde de forinţi pentru România, Slovacia, Serbia, Croaţia şi Slovenia. ''Suntem interesaţi de consolidarea comunităţilor maghiare în ţările unde acestea se află'', a subliniat ministrul de externe ungar.

Cu excepţia Ucrainei, liderii fiecăreia dintre ţările vecine Ungariei pot fi convinşi că nu au motive ''să fie ostili'' acestui program al guvernului ungar, a insistat Szijjarto, adăugând că, ''în pofida condiţiilor vitrege'', Ungaria va continua respectivul program şi în Ucraina, cu un buget de 5,2 miliarde de forinţi.