Budapesta, ocupată din nou de trupele germane

Budapesta, ocupată din nou de trupele germane

INVAZIE DE PLATOU. „Glass House”, un film cu nazişti şi cu evrei care-i duc de nas pe primii, se turnează, în aceste zile, în România.

Cei care au trecut joi pe Strada Franceză din Centrul Vechi al Bucureştiului au avut surpriza, dacă treceau de barierele păzite de bodyguarzi, să o găsească complet schimbată: toate firmele erau înlocuite cu firme ungureşti, iar pe stâlpi erau lipite postere şi reclame de epocă, inclusiv afişe de propagandă ale organizaţiei fasciste „Crucile cu Săgeţi”.

Strada Franceză (fostă Iuliu Maniu, fostă 30 Decembrie) putea purta cu succes numele de Strada Ungară. Surpriza ar fi fost şi mai mare dacă trecătorul ar fi surprins deplasările unei coloane de soldaţi din trupele SS, având în faţă un vehicul motorizat, în care se aflau ofiţeri nazişti. Pe marginile străzii, trecători costumaţi în haine de epocă. În măsura în care vizitatorul s-ar fi crezut brusc aruncat în Budapesta anilor ’40, ar fi însemnat că cei care organizaseră tot acest „circ” şi-au atins scopul.

Strada Franceză trebuia, întradevăr, să semene ca două picături de apă cu una din Budapesta începutului celui de-al Doilea Război Mondial, fiindcă în ziua respectivă se filma nimic altceva decât intrarea trupelor germane în capitala Ungariei, aliată la acea vreme cu regimul lui Hitler.

„Responsabili” de această modificare radicală a unei străzi din Centrul Vechi sunt cei de la studiourile Castel Film, care au filmat aici una dintre scenele-cheie ale peliculei „Glass House”, o producţie internaţională turnată în aceste zile în România. O armată obosită Odată ce vizitatorii platoului erau lămuriţi cu amabilitate de organizatori şi aflau că ofiţerul din vehicul era nimeni altul decât Eichmann şi, după ce asistau la câteva deplasări ale coloanei germane, începeau şi cârcotelile.

Clădirile coşcovite şi nereparate de decenii din Centrul Vechi numai a Budapesta nu seamănă, nici măcar bom bardată, în ultima fază a războiului.

Figuranţii, îmbrăcaţi pe o căldură sufocantă cu man tale groase şi având pe cap căşti ins cripţionate SS, erau obosiţi şi plic tisiţi, executând un anemic marş. Nu numai că „naziştii” nu înspăimântau pe nimeni, dar păreau o armată în retragere.

PRODUCŢIE Două luni de filmări în România Filmul prezintă o poveste reală din timpul celui de-al Doilea Război Mondial la Budapesta. Doi tineri evrei se decid să-i salveze pe cât mai mulţi conaţionali de la deportarea în lagărele naziste. Aceştia preiau identităţile unor ofiţeri SS şi, cu complicitatea unor elveţieni, reuşesc să falsifice acte de identitate şi de muncă.

Documentele le permit celor urmăriţi de nazişti şi horthyşti să obţină adăpost în „Glass House” - o fostă fabrică de sticlă şi sediul legaţiei elveţiene. Regizorul Mark Schmidt este şi coautor al scenariului.   Filmă rile au început pe 6 mai şi se vor încheia pe 30 iunie. Locurile unde se va filma includ Sighişoara, Biertan, Bucureşti şi studioul Castel Film. Chiar dacă numele din distribuţie nu sunt foarte cunoscute, nu sunt ceea ce se cheamă „staruri”, este vorba despre actori foarte buni, cunoscuţi mai ales în Marea Britanie, asigură realizatorii.

Din partea românească, sunt distribuiţi, în roluri mici, numeroşi actori, cea mai importantă partitură având-o reputatul Marius Stănescu.

Ne puteți urmări și pe Google News