Evenimentul Zilei > Politica > Budapesta, declarație de război pentru România! Cel mai murdar atac la un oficial român
Budapesta, declarație de război pentru România! Cel mai murdar atac la un oficial român

Budapesta, declarație de război pentru România! Cel mai murdar atac la un oficial român

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat la declarațiile secretarului de stat ungar responsabil pentru politici internaționale, Árpád János Potápi, care a declarat despre președintele Klaus Iohannis că nu a întors serviciul maghiarilor din Transilvania care l-au votat.

Declarațiile în notă naționalistă ale secretarului de stat ungar responsabil pentru politici internaționale, Árpád János Potápi, sunt de natură să inflameze și mai mult relațiile dintre România și Ungaria. În aceste condiții, Ministerul Afacerilor Externe a reacționat și a ținut să dea o replică în susținerea președintelui României.

Potrivit secretarul de stat din cadrul MAE, Iulia Matei, Ungaria ar trebui să se abțină din retorica naționalistă

„Nu dorim să comentăm declarațiile secretarului de stat Potapi, care sunt făcute într-o cheie și context electorale. Aceasta cu atât mai mult cu cât este vorba despre declarații care fac apel la un anumit tip de retorică naționalistă, bazată pe interpretarea unilaterală a istoriei, de natură să genereze diviziuni artificiale și să afecteze relațiile de bună-vecinătate. Partea română a respins repetat recursul la o astfel de abordare”.

Reprezentantul MAE a precizat că în actualul context electoral din România, afirmațiile oficialului maghiar capătă o conotație nepotrivită suplimentară, motiv pentru care consideră că este nevoie de mai multă reținere  în declarațiile referitoare la politica internă a României și la oficialii români.

„Referirile la Preşedintele României din declaraţiile menţionate sunt la rândul lor complet nepotrivite. Preşedinte României a fost ales de către cetăţenii români şi este Preşedintele tuturor românilor, atât al celor care l-au ales, cât şi al celor care nu l-au ales”, a transmis secretarul de stat al MAE, conform capital.ro.

Árpád János Potápi a declarat într-un interviu acordat unei publicații maghiare, că președintele Klaus Iohannis a câștigat alegerile și a ajuns în funcție cu ajutorul voturilor maghiarilor din Transilvania. El a precizat că președintele nu a întors sprijinul primit. În aceeași notă, oficialul ungar a precizat că nu s-a așteptat la ceva mai bun din partea președintelui român.

În acest context, Árpád János Potápi a ținut să amintească faptul că sașii au fost invitați în Transilvania de regii maghiari, la începutul anilor 1200. El a precizat că, în ciuda acestui lucru, câteva sute de ani mai târziu, în timpul Revoluției Maghiare de la 1848, sașii din Transilvania s-au aliat cu dușmanii maghiarilor. De asemenea, a mai arătat el, în interviu, la 1 decembrie 1918 au aprobat alipirea Transilvaniei la România, contrar intereselor unghare.

 

 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: