Budăi a trimis Corpul de Control în cazul programului "Projekt Maramureş"

Budăi a trimis Corpul de Control în cazul programului "Projekt Maramureş"

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a trimis Corpul de control al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi inspectori sociali, pentru a face verificări la Vișeu de Sus, în cazul programului "Projekt Maramureş". 

”Am primit informări că cei de la DGSASPC Maramureş au colaborat cu anchetatorii DIICOT de la început şi le-au oferit şi asistenţă atât lor, cât şi copiilor, în primă fază. Vă daţi seama că informaţii foarte, foarte multe nu pot să dau, pentru că este o anchetă în derulare, dar ce am putut noi face a fost să luăm legătura, cu sprijinul colegilor din MAE şi din Ministerul Justiţiei, cu Ambasada Germaniei, care a luat legătura cu familiile copiilor. Nu ştiu dacă toţi, dar în mare parte din aceste familii deja se îndreaptă către România”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Marius Budăi.

Ministrul a subliniat că minorii au ajuns în România în urma unor hotărâri judecătoreşti emise de instanţele din Germania, iar autoritatea tutelară de acolo monitoriza aceste plasamente şi efectua vizite.

”Am trimis Corpul de Control al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, o echipă mixtă formată din Corpul de Control şi inspectori sociali, la faţa locului să avem informaţii calde. O altă informaţie care mi-a venit din partea DGASPC Maramureş este că autoritatea tutelară din Germania monitoriza aceste plasamente şi efectua chiar vizite acolo”, a adăugat şeful de la Muncă.

Patru minori germani, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, care au fost obligaţi să execute munci epuizante în contextul unui program de reeducare inițiat d eun cetățean german.

DGASPC nu a știut ce se întâmplă la Vișeu de Sus

”Până la notificarea DIICOT, DGASPC Maramureş nu a fost sesizată cu privire la existenţa unor cazuri de abuz asupra minorilor germani incluşi în programul social derulat în Maramureş. În acest context, pentru cei patru minori rămâne instituită măsura de protecţie specială în regim de urgenţă, până la sosirea în Maramureş a reprezentanţilor legali din Germania”, se arată într-un comunicat de presă transmis de instituție.

Din cercetările procurorilor DIICOT a rezultat că banii primiți de organizație de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect au fost deturnate în mare parte de la scopul dedicat şi au fost însuşite de către membrii grupului, prin mai multe metode ilicite.

Sursa: Agerpres